Nutricionisti tvrde da je unošenje zdravih masti iz povrća i semenki, kao i izbegavanje loših masti iz crvenog mesa i mlečnih proizvoda, ključno za zdravlje srca. To, izgleda, nije baš u potpunosti tačno.
Analiza podataka iz studija sprovedenih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pokazuje da nije baš sasvim tačno da se srčani udar može izbeći tako što ćemo jesti više polinezastićenih, odnosno "zdravih" masti.
Umesto toga, ova studija sugeriše da osobe koje unose masti iz povrća i semenki - naročito one sa visokim sadržajem omega-6 masnih kiselina - zapravo imaju veći rizik od smrti, u odnosu na one čija se ishrana bazira na zasićenim mastima.
Iako je ta studija sprovedena pre četiri, pet decenija, nikada do sada nije objavljena, a stručnjaci smatraju da je to zbog popularne teorije da zasićene masti iz crvenog mesa i mlečnih proizvoda pivećavaju nivo holesterola u krvi, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti.
Međutim, sada smatraju da bi ovaj dokaz mogao da promeni način na koji vidimo "zdrave" polinezasićene masti.
Profesor nutricionizma Tom Brena sa univerziteta "Kornel" kaže da su ulja koja on preporučuje u ishrani maslinovo ulje, ulje avokada i suncokretovo ulje.