Lan je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ukoliko već niste, trebalo bi da počnete da ga koristite.
Ono što lanene semenke čini tako posebnima je omotač koji se sastoji od čak pet slojeva, kao vlakna koja čiste naša creva i pomažu varenje hrane.
Zato je najbolje koristiti laneno brašno koje je dobijeno mlevenjem semenki, a to možete i sami kod kuće da uradite, pomoću električnog mlina za kafu.
Celo seme lana ne donosi jednake koristi za organizam kao mleveno zato što naš organizam ne može sam iz njega da izvuče sve dobre sastojke. Seme prolazi kroz creva bez razgradnje, tako da ostajemo bez omega-3 masnih kiselina i proteinima.
Ovo brašno je naročito dobro ako pokušavate da smršate. Takođe, ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme.
Laneno brašno možete da koristite na razne načine:
- dodajte kašiku lanenog brašna u musli koji jedete za doručak
- dodajte kašiku lanenog brašna u salatu koju jedete za večeru ili ručak
- koristite ga za sos umesto belog brašna
- koristite ga za pravljenje hleba, kolača, svega za šta vam inače treba belo brašno
- dodajte kašiku lanenog brašna u kefir ili jogurt i dobili ste odličnu užinu
RECEPT ZA KREKERE OD LANA
Sastojci:
- 3 šalJICE lanenog brašna
- 450 g celera isečenog na štapiće
- četvrtina šoljice ulja avokada
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 5 g svežeg timijana
- malo soli
Priprema:
Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusovih. Pomešajte sve sastojke u blenderu (laneno brašno dodajte na kraju). Podelite smesu na dva dela i svaki razvucite (debljine oko pet milimetara) u posebnim plehovima (u koje ste prethodno stavili papir za pečenje).
Pecite oko dva sata, a na pola pečenja preokrenite testo i sklonite papir za pečenje.
Testo mora biti hrskavo i bez vlage.
Isecite ga na štapiće, kvadrate, kako želite, i ostavite 15 minuta da se ohladi pre služenja, savetuje "Alternativa za vas".
Da li znate još neke recepte u kojima se koristi laneno seme? Podelite ih s nama u komentarima. Hvala!
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.
Prvi vanjski sloj, zvan epiderm, sadrži sluzavi materijal koji se aktivira u dodiru s tekućinom.
Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja odlično čiste crijeva i od velike su koristi za one koji imaju spora crijeva i otežanu probavu.
Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobiveno mljevenjem sjemenki.
Možete ih sami samljeti, u mlincu za kavu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo
- See more at: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/laneno-brasno#sthash.oruN0dni.dpufOno što lanene sjemenke čini tako posebnima je vanjska ovojnica koja se sastoji od 5 slojeva.
Prvi vanjski sloj, zvan epiderm, sadrži sluzavi materijal koji se aktivira u dodiru s tekućinom.
Lanene sjemenke sadrže topiva i netopiva vlakna koja odlično čiste crijeva i od velike su koristi za one koji imaju spora crijeva i otežanu probavu.
Da biste potpuno iskoristili dobrobiti lana, najbolji način za to je upotrebiti brašno dobiveno mljevenjem sjemenki.
Možete ih sami samljeti, u mlincu za kavu ili usitniti uz pomoć drugih kuhinjskih pomagala, a možete upotrebiti već gotovo
- See more at: http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/laneno-brasno#sthash.oruN0dni.dpuf