Evo šta bi trebalo da znate pre nego što odaberete novu daščicu za sečenje. (Staru ćete najverovatnije baciti kad pročitate do kraja.)
Kad se bira "oprema" za sečenje, više pažnje posvećujemo noževima nego dasci za sečenje.
Ipak, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da imate u vidu u vezi sa daščicama koje uzimamo zdravo za gotovo.
Plastične daske za sečenje su mnogo manje higijenske od drvenih.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Viskonsina pokazalo je da se na drvenim daskama opasna bakterija salmonela ne razmnožava, dok na plastičnim preživi i razmnožava se.
Stvar je u tome što su drvene daske porozne, tako da bakterije "potonu" ispod površine, gde ne mogu da se razmnožavaju i na kraju umiru. Na plastičnim daskama, bakterije se skupljaju na ogrebotinama na površini i razmnožavaju se velikom brzinom, piše "Dejli mejl".
Ali, koju god dasku da koristite, važno je da je nakon svake upotrebe temeljno operete i ostavite da se dobro osuši.
Menjajte ih čim primetite pukotine ili ogrebotine, i čim počnu da menjaju boju.
I, imajte u vidu da vam jedna nije dovoljna. Najbolje bi bilo da imate barem dve tokom pripremanja hrane - jednu za sirovo meso, a drugu za povrće. Tako ćete sprečiti širenje bakterija s jednih namirnica na druge.
Ukoliko nemate dve daske, vodite računa da UVEK tokom pripreme obroka prvo sečete povrće, pa onda sirovo meso.