• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvog je ukusa tarantula

Autor mondo.rs

Da li biste probali tarantulu? On jeste i napisao je kako mu se dopao ukus tog opasnog pauka...

 Kakvog je ukusa tarantula  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Džinovska tarantula na tanjiru je bila mrtva, ali je prizor i dalje bio zastrašujuć. Probao sam je", kaže za CNN Ronan Okonel, koji je tarantulu probao u Kambodži.

On kaže da se u nekim delovima Azije kuvani insekti prodaju u prometnim turističkim područjima, putnicima koji žele jedinstveni suvenir - provokativne fotografije koje ih prikazuju kako jedu bube i skakavce. Ali, većina meštana zapravo ne voli da jede te insekte, već samo da tako zarađuje na turistima.

To nije slučaj sa tarantulama u Kambodži.

To je delikates koji košta dolar, za samo jednog pauka, što je skupo u zemlji u kojoj je minimalna plata oko šest dolara dnevno.

Učitelj kuvanja Jao Ratana, zarađuje prodajom prženih tarantula na ulici. On kaže da stanovnici Kambodže baš vole da jedu tarantule.

"Dešava se da dnevno prodam na desetine ovih paukova. Ukusni su, to je savršena užina uz hladno pivo, ili vino od pirinča. Ali, oni su veoma skupi tako da ih ljudi jedu samo u posebnim prilikama, za rođendanske zabave, i to po jednu ili dve."

Bez obzira na to, tarantule nisu dospele na njihov jelovnik kao kavijar, ili tartufi - hrana bogatih i moćnih, već iz nužde. Siromaštvo ih je nateralo da, tokom vladavine Crvenih Kmera, radikalnog komunističkog pokreta, jedu bilo šta da prežive.

Kako se sprema ovaj dlakavi pauk?

Prvo ga treba ubiti. To se radi probadanjem štapom, ili tako što se udavi u vreloj vodi. Zatim stoji u marinadi od malo šećera, soli, pileće supe i lokalnih začina.

Prži se u voku u dubokom ulju, ali veoma kratko, minut, dva.

"To ih čini hrskavim spolja, a mekim iznutra", kaže kuvar iz Kambodže.

I na kraju - kakav je ukus?

Kao pečena kraba, kaže novinar CNN-a.

Ostaje nam samo da mu verujemo.

Da li biste vi probali tarantulu? Pišite nam u komentarima...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop