• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljuštite li povrće?

Verovatno da, većina nas to radi, a evo zašto ne bi trebalo.

Deo koji bacimo kada oljuštimo povrće je zapravo najzdraviji deo tih namirnica, tvrde stručnjaci.

Nutricionistkinja Meri Džejn Ditrojer navodi da postoji nekoliko razloga zašto ne bi trebalo da ljuštimo povrće, a kao glavni razlog izdvaja što time u svoj organizam unosimo manje hranljivih sastojaka.

Krompir, šargarepe i krastavci imaju mnoštvo hranljivih sastojaka i koristi za zdravlje.

"Kora ima dosta hranljivih, nerastvorljivih vlakana, a to naročito važi za koru jarke boje. U većini slučajeva, najveći deo hranljivih sastojaka povrća se nalazi upravo u kori", kaže nutricionistkinja.

Ako za primer uzmemo krastavce, u tamno zelenoj kori se nalazi najveći deo antioksidanata, kao i dosta vitamina K.

U kori krompira takođe se nalazi najviše nutrijenata – gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, vitmina B6 i vitamina C.

"Kada, recimo, prave pire, većina ljudi ljušti krompir. Umesto toga, možete da ga skuvat neoljuštenog i da ga zajedno sa korom izdrobite i napravite pire", savetuje Ditrojer.

Ona dodaje da kora povrća sadrži antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala, atoma koji, ako ih ima previše, mogu da uzrokuju srčane bolesti.

Vitamini C i E koji se nalaze u raznim vrstama povrća, štite telo od destruktivnih efekata slobodnih radikala tako što ih neutrališu.

Takođe, neke vrste povrća upadljivijih boja, poput šargarepe ili paprike, u kori sadrže fitonutrijente, u kojima se nalaze antioksidanti - supstance koje štite od zapaljenja i čuvaju jetru.

Dr Ditrojer kaže da većina ljudi ljušti povrće zbog herbicida i pesticida koji se nalaze na kori povrća. Međutim, to se može rešiti pranjem voća, dodaje ona.

"Dovoljno je da ih operete vodom, bez korišćenja bilo kakvih 'pomoćnih' sredstava i uklonićete prljavštinu", objašnjava nutricionistkinja.

"Uostalom, dobre strane konzumiranja celih namirnica daleko prevazilaze sve negativne stvari o pesticidima i herbicidima koje ste pročitali", dodaje.

Nutricionistkinja kaže da nijedna vrsta povrća nema koru koja bi mogla loše da utiče na ljudsko zdravlje i preporučuje da što češće jedete neoljušteno povrće.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop