"Zatvori to da ne vetri. Dok ti oceniš miris, ode u vazduh 50 evra!", rekao mi je kolega dok sam "njuškala" najskuplji konjak na svetu.
Već na prvi pogled mi je bilo jasno da se radi o nečem luksuznom - flaše su od vrhunskog kristala, položene u drvenim kutijama, a sve to na kolicima od mesinga koje je do mene dogurao konobar u belim rukavicama.
"Želim da vam predstavim dva najeksluzivnija konjaka na svetu. Reč je o konjacima - 'Richard Hennessy' i 'Remy Martin Louis XIII Grande Champagne'. U tim pićima deo je star 100 godina, a naš hotel ima ekskluzivnu mogućnost da ih ponudi svojim gostima", rekao mi je, vidno ponosan, glavni somelijer hotela"Alhambra" u Malom Lošinju, Kristijan Merkaš.
Objasnio mi je da svaka ta flaša košta više od 3.000 evra, a jedan čaša (od 0.03 dcl) je 250 evra!
Pa, ko to naručuje?!
"Baš smo sinoć imali gosta koji je večerao sa svojom suprugom. Tokom obroka su pili vina, a gospodin, Austrijanac ili Nemac, ne znam tačno, nakon što je završio, naručio je čašicu 'Ričarda', kao najbolju moguću završnicu dobrog obroka".
Dakle, to jedno piće ga je koštalo skoro kao cela večera za njih dvoje?
"Da. Ali, očigledno da za neke ljude pravo uživanje nema cenu, naročito kad znaju da ove konjake ne mogu svuda da piju. Naime,proizvođač više nema dovoljne količine baznog konjaka koji bi zadovoljio komercijalnu potražnju, tako da su rešili da ova pića više ne prodaju hotelima i restoranima, već samo privatnim licima. Zato je naš hotel jedan od retkih gde možete da uživate u ovim najekskluzivnijim pićima na svetu".
Sve je to u redu, pomislih u sebi, ali mi i dalje nije jasno da neko za dva, tri gutljaja iskešira srpski minimalac!?
Ko su ti ljudi, čime se bave?
"To su veoma bogati ljudi, naravno, i bave se raznim poslovima, od bankarstva, nafte, zlata... nema pravila. Prošle godine smo imali grupu Engleza, njih 17, koji su došli svojim brzim automobilima, od kojih svaki košta najmanje 250.000 evra: meklareni, lamborginiji, ferariji... Vozili su se od Engleske do Lošinja, uz pauze, a pratila ih je pomoćna ekipa u kombijima, oni su prevozili njihove stvari. Mi smo im bili finalna stanica, tako da su kod nas imali gala večeru, a potom su svi do jednog popili po čašu konjaka".
Da li su se napili?
"Većina jeste, jer su prvo pili naša vina, a potom konjak. Samo, to njima nije problem, jer su se kući vratili avionom, a automobile su im dovezli kamioni".
Kada se piju ova pića - pre ili posle jela, i da li su više za muškarce ili za žene?
"Piju ga podjednako i muškarci i žene, posle jela, uz cigaru na primer. Mirisno je, aromatično, ima 40 odsto alkohola i to se oseti, na svaki način. Ma, takvo je da zove na još! Ali, moraš da podigneš kredit u banci!".
Za koje vreme se potroši jedna flaša?
"Ovu otvorenu smo nabavili prošle godine, a otišlo je više od pola boce, ali treba da imate na umu da je naš hotel sezonski i da ne radimo tokom cele godine".
I dok sam ja "njuškala" grlić pokušavajući da rečima definišem miris, moj kolega iz Sarajeva mi je doviknuo:
"Zatvori to da ne vetri. Dok ti oceniš, ode 50 evra u vazduh!".
Istina.
Autor: Dragana Todorović, mondo.rs