Svaki grad ima nešto svoje, leskovačka mućkalica je svakako specijalitet ovog grada na jugu Srbije.
Leskovačka mućkalica je toliko popularna, da čak ima i svoj dan, koji je u Leksovcu bio obeležen 7. juna i to tako što su polaznici leskovačke Visoke poslovne škola strukovnih studija napravili 4.000 obroka tog specijaliteta!
Ko je sve to pojeo?
Sugrađani koji su se zadesili blizu velikog kazana na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra.
Nastavnik veština za gastronomsku grupu Momčilo Conić, rekao je za FoNet da je ovaj događaj posvećen pripremi autohtonih gastronomskih specijaliteta. i prezentaciji kulinarskih veština studenata studijskog programa Menadžment tehnologije hrane i gastronomije u ovoj školi.
Međutim, on je otkrio i tajnu leskovačke mućkalice.
"Tajna leskovačke mućkalice je u tome što meso mora najpre da se malo zapeče na pa onda kuva, ali i u čuvenoj tucanoj paprici", rekao je Conić.
Što se tiče recepta, postoji nekoliko varijanti: sa samo jednom vrstom mesa, ili sa nekoliko različitih, a vi pravite kako najviše volite.
Probajte ovaj, na primer:
Potrebno:
500 g svinjskog mesa (ili junećeg, ili pola-pola)
2 glavice crnog luka
ceo veći paradajz
kašičica ljute tucane paprike
dve kačišice peršunovog lista
mleveni biber
so
Priprema:
Meso isecite na manje komade (na zalogaje), posolite ga i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Zatim ga prepecite na roštilju ili na taganju, ali bez ulja.
Izdinstajte iseckani luk, dodajte paradajz usečen na kockice, kao tucanu papriku, bibera i sitno iseckan peršunov list.
Na kraju, kada svi sastojci omekčaju, poslažite meso i dinstajte kratko, najduže deset minuta.