• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bonton 21. veka: Kako se ponaša u restoranu

Autor mondo.rs

Proverite svoje znanje - kako se ponaša u restoranu, kulturno, da se ne blamirate...

 Bonton 21. veka: Kako se ponaša u restoranu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

SELFI

Pozvani ste na večeru i veoma ste srećni zbog toga. Toliko da jedva čekate da napravite selfi i da se "čekirate" na nekoj društvenoj mreži.

U tome nema ništa loše, ali samo ako to uradite čim uđete, pre nego što sednete za sto. 

Zašto?

Zamislite kada bi bilo kada bi svi koji sa vama sede za stolom slikali selfije, objavljivali ih na netu, čekirali se... pa onda proveravali lajkove...

Užas!

U KOJE VREME TREBA DOĆI

Ako na večeru idete sa prijateljima, možete da zakasnite malo, ali ne duže od deset minuta. Ako će vaše društvo biti kolege sa posla, dođite na vreme, ali ako je reč o potpuno poslovnoj večeri ili ručku, dođite malo ranije od zakazanog vremena.

POZDRAVLJANJE

Ako se nalazite sa jednom ili dve osobe, onda je ok da ih poljubite ili da se samo rukujete, ali ako ih je više od dvoje za stolom, onda je i rukovanje suvišno.

"Dobar dan, drago mi je da vas sve vidim", je sasvim dovoljno za početak lepog druženja, ili poslovnog ručka.

PRVI POTEZ KADA SEDNETE...

Stari dobri pamučni ubrus i dalje je najbolja zaštita od fleka, zato ga stavite na svoje krilo kada vam donesu hranu.

DA LI ZNATE KAKO SE KORISTI SVE ŠTO IMATE NA STOLU?

Nožić sa vaše leve strane, obično na tanjiriću: upotrebite da namažete puter na parče hleba.

Manja viljuška: koristi se za salatu.

Veća viljuška, koja stoji tik uz tanjir: koristi se za glavno jelo

Veći nož, koji stoji tik uz tanjit: njime se seče meso, ili drugo jelo.

Drugi nož: koristi se za prvo jelo.

Kašika iznad tanjira: za supu ili čorbu.

ČEKATI ILI NE?

Stari bonton kaže da ne treba početi dok svi za stolom ne dobiju hranu. Međutim, nova pravila su malo drugačija: čim dvoje za stolom dobiju svoju hranu, nema potrebe više da se čeka.

ŠTA NARUČITI

Večeru ili ručak plaća onaj ko je pozvao, osim ako se u startu ne dogovorite drugačije. Zato, nemojte biti alavi, nemojte da naručite najskuplje jelo, već pratite izbor onoga ko vas je pozvao, naručite isto ili makar slično kada je cena u pitanju.

KADA NE ŽELITE VIŠE DA JEDETE...

Staro pravilo važi i dalje - kada završite obrok i želite konobar odnese vaš tanjir, viljušku i nož sastavite i spustite na sredinu tanjira, kao na što možete da vidite na slici.

POJESTI SVE ILI NE?

Naravno da ćete sve pojesti, ako vam se sviđa. Nemojte omazati tanjir hlebom, ali ako baš ne možete da se "oprostite" od malo sosa u uglu tanjira, isecite parče hleba, nabodite ga na viljušku, i umočite u sos.

Uživajte!

OBUZDAJTE MALI PRST!

Kada pijete kafu ne podižite mali prst u vazduh. To uopšte nije pristojno. Niste Džejn Ostin!

GDE JE VAŠ TELEFON ZA SVE TO VREME?

Mobilni telefon je sve vreme u vašoj tašni, ili u džepu, nikako na stolu. Zvono je isključeno, vibracija je uključena. Ako vas neko zove, ili vi morate nekoga do pozovete, izvinićete se ostalima za stolu, i otići ćete u toalet ili ispred restorana, da to obavite.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop