Ne postoji jedan "pravilni" način da se jede suši jer i u Japanu, gde je ovo tradicionalno jelo, postoji mnogo tehnika. Ali, ovi saveti vam prvi susret sa sušijem mogu učiniti lakšim…
![Kako se jede suši Kako se jede suši](https://static.mondo.ba/Picture/234789/jpeg/susi.jpg)
Suši se uglavnom služi na drvenim tanjirima, može da se jede pomoću štapića, ali se tradicionalno jede prstima. Ono što nikako ne bi trebalo da radite je da zatražite nož i viljušku jer to može da znači samo jedno - riba je tvrda i žilava, a to je uvreda za kuvara.
S obzirom na to da se suši, specijalitet od kuvane ili sirove ribe, jede prstima, gosti u restoranima dobijaju topao peškir, kako bi pre obroka mogli da obrišu ruke. Takođe, posle svakog zalogaja treba da obrišete ruke o peškir.
Ono što bi trebalo da znate je i da je jedan suši jedan zalogaj. Dakle, ne grize se, već se odjednom stavlja u usta. Prihvatljivo je da ga pojedete iz eventualno dva zalogaja, ali zagrizenu polovinu ne treba da vraćate na tanjir.
Uz suši na tanjiru dobijate i sos, ali i tu ima "pravilo". Naime, treba da okrenete suši kako biste u sos umočili deo na kojem je riba, a ne onaj na kojem je pirinač. Pored toga, nepisano pravilo je da ne potapate suši previše u sos jer u suprotnom nećete osetiti pravi ukus sušija. Osim toga, mogli biste i da uvredite kuvara koji će misliti da vam se njegov specijalitet ne sviđa, pa ga "kupate" u sosu, da bi ste lakše pojeli.
Neka vas ne služi đumbir koji vam je poslužen - on se jede između različitih vrsta sušija, kako bi vam "pročistio" usta, da se ne bi pomešali ukusi.
Detaljnija uputstva pogledajte u videu: