U sarajevskom parku At mejdan danas je otvoren prvi Sarajevo Ćevap fest. Cilj ovog festivala je promocija i unapređenje turističke i gastro ponude u glavnom gradu BiH.
“Svaki grad ima neki svoj gastronomski festival, ali Sarajevo nema. Sarajevo je poznato po ćevapima, ne samo u regionu, nego i u cijelom svijetu.
Planirano je da ovaj projekat bude realizovan u mjesecu avgustu kada ima mnogo turista u gradu. Odnosno, da ovaj festival postane dodatna turistička ponuda Starog Grada”, rekao je Amar Nurković, član organizacionog odbora Ćevap festa na otvaranju ove manifestacije.
Planirano je i takmičenje u jedenju ćevapa.
Organizatori su u sklopu festivala željeli promovisati folklor i sevdalinku kao tradicionalnu narodnu bh. pjesmu.
Ulaz na festival košta pet KM, a u cijenu ulaznice je uračunata konzumacija 15 ćevapa, somun i jedno piće.
Riječ, dvije o ćevapima
Ćevapi ili čevapčići su jelo napravljeno od mljevenog mesa, oblikovano u valjke i ispečeno na roštilju. Ima nekoliko varijacija ovog jela, ali sarajevski se, od ostalih ćevapa razlikuje po načinu pravljenja, somunu (posebnoj vrsti peciva), ali i po tome što se služi uz sitno sjeckani crveni luk.