Na licu se vidi kako se hranite. Evo na šta treba da obratite pažnju.
Ono što jedemo i pijemo utiče na čitav organizam. Znamo da ćemo se osećati dobro ako je naša ishrana zasnovana na voću, povrću, zdravim mastima, i nemasnom mesu. Takođe znamo da ćemo se osećati kao prebijeni ako pojedemo čokoladu od 300 grama... Ili već, nešto slično tome.
Ali, kako na na naš ten utiču šećer, mleko i mlečni proizvodi, gluten, vino? Evo kako da prepoznate šta vam smeta.
Dr Nigma Talib je lekar, a predmet njenog interesovanja je holistički, proaktivni pristup prevenciji, postavljanju dijagnoze i lečenju. Ona tvrdi da se ono što jedemo odražava na naše lice, i da su česti problemi sa kožom kao što su akne, tamni kolutovi oko očiju ili crvenilo lica posledica neodgovarajuće ishrane, prenosi YourTango.
Dr Talib kaže da postoje četiri tipa lica: "šećerno", "vinsko", "mlečno" i "glutensko".
Ako možete da prepoznate kojem tipu pripadate, biće vam jasno šta treba da izbacite iz ishrane da biste izgledali lepše i osećali se bolje:
"Šećerno" lice
Ako jedete suviše šećera, elastična i fleksibilna kolagenska vlakna u koži postaće čvrsta i ukrućena. Takva ishrana podiže i nivo insulina, što lice čini "ispranim" i bez sjaja.
Pošto šećer remeti i ravnotežu bakterija u našem telu, primetićete izbijanje bubuljica na licu, po ramenima i grudima.
Šećer (odnosno, povišen nivo insulina koji se posledično javlja) utiče i na obrve čineći ih tanjim, pošto se dlaka stanjuje.
Izvor: MONDO, Mario Milojević"Mlečno" lice
Čak i ako mislite da niste intolerantni na laktozu, mogli biste da budete. Kako starimo, smanjuje se nivo enzima koji nam pomažu da varimo laktozu, pa se javljaju upalni procesi u telu kad konzumiramo mleko i mlečne proizvode.
Ako konzumirate suviše mleka, primetićete crvenilo, naduvene očne kapke, crne krugove oko očiju i sitne bele bubuljičice na bradi.
Izvor: MONDO, Mario Milojević"Vinsko" lice
Čaša crnog vina dnevno je dobra za srce, ali suviše "pića bogova" može da isuši kožu, što će sitne bore učiniti vidljivijim, naročito boru između obrva (onu koju stvara mrštenje).
Osim toga, vino (kao i svaki alkohol) širi kapilare i izaziva rumenilo obraza i crvenkasti ten, a delovaćete i otečeno. Nemojte zaboraviti da u vinu ima i šećera, koji će još više pogoršati izgled lica i doprineti naduvenosti kapaka.
Izvor: MONDO, Mario Milojević"Glutensko" lice
Hleb, peciva, testenine... Gluten loše utiče na kožu, izazivajući upalne procese koji čine da vaše lice deluje naduveno, otečeno i upaljeno.
Gluten utiče i na pigmentaciju kože, pa se staračke fleke, na primer, mnogo ranije pojavljuju kod osoba koje se "hrane u pekarama".
On može da izazove i disbalans hormona, pa ako generalno jedete hleb, peciva i testenine nemojte da vas iznenade "hormonske" bubuljice na području brade.
Ako se prepoznajete u nekom od ovih opisa, pokušajte da namirnice koje su "krive" za vaš loš ten izbacite iz ishrane na četiri nedelje. Ukoliko se stanje promeni nabolje, odreknite ih se zauvek, ili bar smanjite njihovu zastupljenost u ishrani.
Izgledaćete lepše, a sigurno ćete primetiti i da se osećate bolje.