Temperature su sve niže, dani sve kraće, a sve to dovodi do povećanog rizika od sezonske depresije. Ali, evo saveta stručnjaka kako da pobedite "jesenji bluz"!
U jesenjim danima, kišnim i tmurnim, pred velikim smo iskušenjem da se ušuškamo pod ćebe i ostanemo kod kuće da se izležavamo. Tim danima skloniji smo i tome da sebi pokušavamo da popravimo raspoloženje hranom.
Nedostatak fizičke aktivnosti, tipičan za jesen, nikako nije dobar za nas i povećava rizik od sezonske depresije, a to je naročito šok za organizam jer je velika promena posle sunčanih letnjih dana u kojima smo bili aktivniji.
Doktori su ustanovili da se kod ljudi primećuje niz sezonskih problema na početku jeseni, a među njima su i nizak nivo fizičke i mentalne energije, kao i suva koža i kosa.
Takođe, na početku jeseni smo skloniji nadutosti, čemu doprinosi smanjena fizička aktivnost. Umor i stres takođe slabe naš imuni sistem, zbog čega smo podložniji prehladama i virusima.
Doktroka Don Harper kaže da je od izuzetne važnosti da unosimo nutrijente, vitamin C, da bismo ojačali imunitet i "oterali" viruse i prehlade, ili ih barem lakše podneli.
Ona takođe savetuje da slušamo svoje telo. "Ako osećate kao da previše forsirate sebe, verovatno to i jeste istina. Stres i nedostatak sna su najčešći okidači za većinu jesenjih zdravstvenih problema", kaže ona.
Dr Harper dodaje i da na sve moguće načine pokušamo da se odupremo iskušenju da se nezdravo hranimo. "Pokušajte da se držite sezonske ishrane, dakle jedite puno zelenog lisnatog povrća, proteina i namirnica bogatih nutrijentima".
Ukoliko smatrate da ne unosite dovoljno vitamina ili vam je imunitet previše oslabljen, doktorka savetuje da uzmete vitaminske suplemente.
"Mnogi koriste jesen kao period kada treba da obnove garderobe, a koliko nas misli o zdravlju na pragu nove sezone?
I nutricionistkinja Anđelik Panagos ima nekoliko saveta koji će vam pomoći da pobedite takozvani jesenji bluz.
Da vam koža, kosa i nokti ne bi bili suvi, savetuje da jedete dosta zelenog povrća, kako biste uneli dovoljno cinka i magnezijuma. Pored toga, savetuje da jedete i govedinu, jagnjetinu i krompir kako biste snabdeli organizam vitaminom B.
Fokusirajte se na unošenje namirnica bogatih vitaminima C, A i E, kao i namirnica bogatih cinkom, da biste ojačali imunitet i zaštitili se od prehlade i gripa. Dr Panagos savetuje da jedete kelj jer je bogat gvožđem, vitaminima C, A i K, kao i hranljivim vlaknima.
Jedite zeleno lisnato porće, avokado, orahe, žitarice i tamnu čokoladu jer istraživanja pokazuju da pomaže u borbi protiv sezonske depresije i umora.
Mirođija može da vam pomogne u boljem varenju, posebno ako ste naduti i imate gasove. Menta, limunov sok, ruzmarin, beli luk i praziluk su takođe prebiotici koji će pospešiti rad dobrih bakterija u organizmu, zaključuje nutricionistkinja.