Česnica se tradicionalno sprema za Božić, to znate. Ako je ove godine prvi put spremate, evo recepta.
Potrebno:
- kilogram brašna
- dve kašike masti
- pola litra mlake vode
- prašak za pecivo
- so.
Priprema:
Mlaku vodu sipajte u posudu u kojoj je brašno, pa onda dodajte so, rastopljenu mast i prašak za pecivo.
Zamesite testo i ostavite da odstoji.
Česnicu oblikujte kao pogaču, u nju dodajte novčić (možete i drvce, kukuruz, pasulj, u zavisnosti od toga šta stavljate) i ukrasite je po želji.
Rernu zagrejte na 250 stepeni Celzijusovih i pecite nekoliko minuta, a onda smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite dok pogača ne dobije zlatnu boju.
Kada je gotova, uvijte je u krpu da bi bila mekša.
Imajte na umu da se u nekim krajevima Srbije dodaje i suvo grožđe u česnicu, tako da i to po želji možete da dodate u testo ili da samo poređate po vrhu pre nego što česnicu ubacite u rernu.