Badnje veče je prilika da se cela porodica okupi oko posne trpeze. Evo predloga šta da spremite.
Na Badnje veče se unose slama i badnjak, a veruje se da na trpezi te večeri treba da bude 12 vrsta hrane i jedno glavno jelo jer je to simbolično podsećanje na 12 apostola koji su sa Isusom Hristom bili na tajnoj večeri.
Ako vam je potrebna ideja šta da spremite za Badnje veče, evo ideje za jedno slano i jedno slatko jelo.
Pijani šaran
Potrebno:
- Šaran (količina zavisi od toga za koliko osoba se sprema)
- so
- belo vino
Priprema:
Prvo se tepsija sa uljem stavi u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni Celzijusovih. Ribu istrljati solju i zatim je staviti na zagrejanu tepsiju, a temperaturu smanjiti na 180 stepeni.
Kada šaran počne polako da menja boju, polijte ga belim vinom (količina zavisi od vašeg ukusa), a onda nastavite povremeno da prelivate ribu sokom u kojem se prži.
Šaran je gotov kada dobije braon koricu.
Kao dodatak možete da napravite i preliv za šarana za koji vam trebaju:
- maslinovo ulje
- tri čena belog luka
- malo peršuna
- dva limuna
- trećina kašičice soli
Spojite ove sastojke u jednu posudu i prelivajte ribu povremeno dok se peče, ali i kada je poslužite.
Tufahije
Potrebno:
- jabuke (onoliko komada koliko osoba će biti za trpezom)
- 250 grama šećera u prahu
- 300 grama mlevenih oraha
- 100 grama suvog grožđa
- 100 grama sitno seckanih oraha
- pola šake lešnika
- rum
Način pripreme:
Operite jabuke, izdubite ih, pa tek onda oljuštite.
Skuvajte šećer i vodu. U vrelu smesu sipajte orahe. Onda u to dodajte suvo grožđe, koje je prethodno malo odstajalo u rumu, sitno seckane orahe i sitno seckane lešnike.
Tom smesom napunite jabuke.
Stavite ih u tepsiju, pa pecite u rerni na 180 stepeni Celzijusovih. Za pola sata bi trebalo da tufahije budu gotove, a to ćete znati ako se lako probadaju viljuškom.
U šerpici istopite šećer u vodi, tek da ogrezne, pa time prelijte tufahije kada ih izvadite iz rerne (dok su još vruće) i onda ih ohladite u frižideru.