Evo šta kažu naučnici, posle novih istraživanja.
Decenijama se obrano ili delimično obrano mleko preporučivalo kao zdravija opcija, ali punomasno mleko je ipak bolje za zdravlje srca, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu utvrdili su da konzumiranje punomasnog mleka podiže nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi. Uz to, ispostavilo se da na nivo lošeg (LDL) holesterola ne utiče to da li ćemo piti punomasno mleko ili ono sa sniženim udelom masti.
Povišen holesterol povezuje se sa višim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara... A naročito je opasan ukoliko osoba nije svesna da ima povišen nivo holesterola, a to se dešava vrlo često.
Dobar holesterol ima pozitivan uticaj na zdravlje jer odnosi loš holesterol iz arterija, tako da on ponovo stiže do jetre, gde se razlaže i zatim izbacuje iz tela.
Ranije studije pokazale su da konzumacija punomasnog mleka snižava i rizik od dijabetesa.
"Vodiči za zdravu ishranu decenijama su preporučivali mleko i mlečne proizvode sa niskim udelom mlečne masti, ali rezultati našeg istraživanja kažu da se punomasno mleko sa razlogom može smatrati komponentom zdrave, uravnotežene ishrane", navodi se u studiji.
Tokom ovog istraživanja, naučnici su dobrovoljcima davali po 500 mililitara mleka dnevno tokom tri nedelje, s tim što je jedna grupa dobijala obrano, a druga punomasno mleko. Zatim su im zamenili mleko.
Za to vreme, meren im je holesterol redovno, da bi se utvrdilo kako mlečne masti iz različitih tipova mleka utiču na masnoće u krvi, konkreno na dobar (HDL) i loš (LDL) holesterol.
Ispostavilo se da punomasno mleko podiže nivo dobrog holesterola, dok na nivo lošeg holesterola izbor mleka ne utiče u značajnoj meri, prenosi "Dejli mejl".
Mnogo je onih koji su pretali da piju punomasno mleko zbog sadržaja masti, ali ni takvo mleko ne može se smatrati namirnicom bogatom mastima.
Generalno, namirnice koje imaju više od 20 odsto masti smatraju se onima sa visokim sadržajem masnoće. Punomasno kravlje mleko obično ima između 3,7 i pet odsto mlečne masti, tako da ako volite punomasno mleko niste "u opasnosti", naročito ako uzmete u obzir da mleko nije nešto što pijete u nerazumnim količinama u toku dana.
Još jedan plus za punomasno mleko je i to što ono sadrži više važnih nutrijenata od obranog mleka, kao što su vitamini rastvorivi u mastima A, D, E i K, koji su važni jer, između ostalog, podstiču rad našeg imunog sistema, neutrališu šetu koju nanose slobodni radikali i čuvaju zdravlje kostiju.