• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I čaj može da bude opasan?!

Ako čaj pijete dok je vreo, možete ozbiljno naškoditi zdravlju.

 Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac
čaj, šolja Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Osobe koje redovno piju jako vruć čaj izložene su povišenom riziku od raka jednjaka, a dodatni faktori rizika su pušenje i konzumacija alkohola.

Ali, čak i osobe koje nikada nisu pušile niti pile alkohol, su u većoj opasnosti od ovog tipa kancera ako svakodnevno piju vreo čaj, upozoravaju naučnici.

Istraživanje sprovedeno u Kini, gde je ispijanje čaja deo kulture življenja, pokazalo je da je kod osoba koje piju čaj topliji od 65 stepeni Celzijusa rizik od raka jednjaka pet puta viši nego kod osoba koje nemaju tu naviku, naročito ako su u "jednačinu" uključeni i alkohol i cigarete, prenosi "Dejli mejl".

Ova veza objašnjava se time što vreo čaj izaziva povrede koje oštećuju površinski sloj sluzokože jednjaka, tako da opasni toksini iz alkohola i cigareta lakše dospevaju do tkiva.

Ovaj tip raka najčešće zahvata grlo i jednjak, a javlja se uglavnom kod ljudi koji su u sedmoj deceniji života, češće kod muškaraca. U ranim fazama, dok je tumor mali, obično je bez simptoma, ali kad počne da raste, javljaju se problemi sa guranjem, loše varenje, gorušica, vraćanje hrane nakon jela, gubitak apetita...

Faktori rizika su hronična gorušica, pušenje, konzumacija alkohola tokom dužeg vremenskog perioda, gojaznost, nezdrava ishrana sa nedovoljnim unosom voća i povrća.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop