Mladi luk je vesnik proleća i trebalo bi u njemu da uživate što više. Evo zašto...
Osim što je odličan dodatak mnogim jelima zbog svog karakterističnog mirisa i ukusa, mladi luk je veoma zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Takođe, sadrži vitamine A, C i K, kao i vitamine B grupe.
Budući da je siromašan kalorijama izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju.
Iako ga možete pripremati na razne načine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti najbolje je da ga jedete u sirovom obliku, zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.
Sumpor u mladom luku smanjuje rizik od nastanka koronarne srčane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska.
Pročitajte: Ako jedete beli luk i med sedam dana...
Alil sulfid koji takođe sadrži, znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a naročito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog creva.
Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su takođe moćni saveznici našeg zdravlja, ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lek protiv prehlade i gripa.
Budući da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jača naš imunitet, štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.
Zahvaljujući sumporu, mladi luk pomaže i u snižavanju nivoa šećera u krvi. Njegovom konzumacijom poveća ćete nivo insulina, hormona koji je zaslužan za prenos šećera iz krvi do drugih ćelija u telu. Na taj način ćete smanjit rizik od pojave dijabetesa.
Pročitajte: Zašto od luka imamo loš zadah?
Da li znate da mladi luk čuva i naše oči? Ovo povrće obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu očuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji takođe štiti zdravlje očiju.
Budući da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno ćete poboljšati varenje, a zahvaljujući obilju vitamina C, koji utiče na sintezi kolagena, luk je odličan za naše kosti, dok vitamin K čuva gustinu kostiju, piše "Alternativa za vas".
I na kraju - ne bacajte duge zelene listove, pojedite ih obavezno jer imaju protivupalna i protivgljivična svojstva, snižavaju krvni pritisak i pomažu kod upale grla. Takođe, smanjuju stres i osećaj umora.