Manje egzotična od semenki čije ime jedva zapamtino, i svakako mnogo ukusnija od kelja!
Kelj, kinoa, čia seme i godži bobice su pomodni "simboli" zdrave ishrane. Ali, sve ih za tri koplja "šiju" dobre, stare pečurke.
Pečurke imaju vrlo malo kalorija, gotovo nimalo masti, a bogate su vitaminima B grupe, ako i drugim nutrijentima koji pozitivno deluju na stanje kože i čine da imamo više energije.
Pošto su i ukusnije od većine ostale tako zdrave hrane, nije ni čudo što su pečurke proglašene "superhranom godine".
"Mnoge vrste pečuraka su dobar izvor selena koji podstiče imuni sistem i odlična je prevencija propadanju ćelija i tkiva", kaže za "Dejli mejl" nutricionista Rijanon Lambert.
"U pečurkama ima i bakra, niacina, kalijuma i fosfora, a one su i odličan izvor vlakana, proteina, vitamina C i gvožđa", dodaje ona.
Ali, pošto ćelijski zid pečuraka ne možemo da svarimo u sirovom stanju, potrebno je termički ih obraditi pre jela.
Ako želite da izvučete najbolje iz pečuraka, pre pripreme ih ostavite na suncu, blizu prozora sat, dva, i one postaju i dobar izvor vitamina D!
"Pošto pečurke rastu u mraku, naglo izlaganje UV zracima izaziva oslobađanje vitamina D kao antioksidanta koji će ih zaštititi od sunca. Najbolji efekat postiže se ako 'kapice' okrenete naopačke, tako da tamniji delovi budu okrenuti ka svetlosti", savetuje Lambertova.
Vitamin B će učiniti da budete manje umorni, a pečurke su i dobar izvor riboflamina koji koži čuva svežinu i mladalački izgled.