Švedski naučnici otkrili su blagotvorno dejstvo orašastih plodova na srce.
Ljudi koji jedu male količine orašastih plodova pod manjim su rizikom od nepravilnog rada srca, jednog od glavnih uzroka šloga.
Istraživanje je obuhvatilo više od 60.000 Šveđana, tokom 17 godina, i dokazalo da oni koji su ih jeli tri puta nedeljno imaju pravilniji rad srca.
Studija objavljena u žurnalu "Heart" utvrdila je da su oni učesnici, koji su tri puta nedeljno "grickali" te namirnice, imali 18 odsto manje šanse za atrijalnu fibrilaciju, odnosno srčani problem koji se manifestuje kao nepravilan srčani ritam.
"Učesnici koji su nekoliko puta nedeljno jeli po šaku orašastih plodova bili su pod manjim rizikom za razvijanje nepravilnog rada srca. Podvlačimo da su u pitanju male količine, ne više od jedne šake po porciji," navode naučnici sa švedskog Instituta Karolinska.