Zapravo, više nego što mislite.
Osim ako ne živite u nekoj pećini, sigurno ste već svesni da hleb ima prilično lošu reputaciju, odnosno da doprinosi gojenju i da bi ga generalno trebalo izbegavati.
Ako samo malo "izguglate", videćete da se hleb ne preporučuje jer: nema nikakve nutritivne sasojke, pun je "smeća" i sadrži gluten. Neki čak tvrde i da je toksičan.
Ali, jedite hleb i ne brinite jer apsolutno nema razloga da potpuno izbacite hleb iz ishrane, a evo i zašto.
Sadrži nutrijente
Postoji razlog zašto je hleb jedna od osnovnih namirnica. Za početak, bogat je hranljivim vlaknima, koja su važna za zdravlje creva.
Osim toga, sadrži ugljene hidrate koji se polako oslobađaju i daju vam energiju koja vas duže održava sitim.
Hleb je takođe i izvor brojnh mikronutrijenata. Na primer, sadrži folnu kiselinu koja ima ključnu ulogu u sintezi DK (prosec stvaranja molekula deoksiribonukleinske kiseline) i važna je za smanjivanje rizika od nkeih moždanih defekata.
Birajte onaj od celih žitarica
Naravno, neki hlebovi su zdraviji i bolji od drugih. Najbolje je, kažu stručnjaci, da izabete hleb od celih žitarica jer sadrži više hranljivih vlakana, ima manji glikemijski indeks i više nutrijenata nego neke druge, rafinisane vrste.
Koliko hleba dnevno je OK
Sada kada znate da ne treba potpuno da izbacite hleb iz ishrane, trebalo bi da znate i koliko dnevno treba da ga jedete.
Muškarci i žene starosti od 19 do 50 godina ne bi trebalo da jedu više od šest kriški hleba dnevno. Ali, imajte na umu da ako tokom dana unosite žitarice iz nekih drugih namirnica, onda bi trebalo malo da smanjite unos hleba tog dana.