Verovatno će vas njihov stav o tome iznenaditi...
Nekima je miris pržene slanine jednostavno neodoljiv. Tako neodoljiva, slanina je smatrana jednom od najgorih namirnica dok je trajalo "ludilo" ishrane sa niskim procentom masti.
Sada masti više nisu toliko demonizovane, pa se verovatno pitate šta je sa slaninom, treba li da je jedete?
Odgovor na ovo pitanje nije baš tako lako, zato obratite pažnju šta kažu nutricionisti.
Prvo, iznenadili biste se kad biste shvatili da vam zapravo nijedan nutricionista neće reći da nešto potpuno izbacite iz ishrane, osim ako za to nemate neki medicinski razlog.
Kao generalno pravilo, nutricionisti kažu da je OK da jedete slaninu, ali da to ne bude namirnica u kojoj svakodnevno uživate. Dakle, više poslastica...
"Postoje namirnice koje svrstavam u 'ponekad' kategoriju. Verujem da namirnice iz te kategorije ne treba svakodnevno jesti, ali je OK povremeno uživati u njima. Slanina spada u tu kategoriju, zato što sadrži dosta masti", kaže nutricionistkinja Niki Ostrover.
Želite brojeve? Dva režnja slanine sadrže oko 70 kalorija i dva grama zasićenih masti (što je oko deset odsto preporučene dnevne doze), 30 miligrama holesterola (takođe deset odsto preporučene dnevne doze) i 360 miligrama natrijuma (oko 15 odsto dnevnog unosa).
Dakle, slanina je OK povremeno, ali koliko bi trebalo da je pojedete? Dijetetičarka Meg Heger kaže da to zavisi od osobe.
"Dva režnja nedeljno su možda u redu za mladu osobu koja nema zdravstvenih problema, ali su dva režnja mesečno možda prikladnija za nekog drugog".
Kakvu slaninu da jedete i kako da je spremite
Ostroverova kaže da ako već volite slaninu i želite da je jedete, najbolje bi bilo da kupite od nekoga koja poznajete i znate da svinja od koje je slanina napravljena nije uzgajana na farmi.
"Svinje koje se drže na farmama se uglavnom hrane sojom i kukuruzom, zbog čega je meso od takvih životinja veoma bogato omega-6 polinezasićenim masnim kiselinama. Od domaćih svinja koje se kvalitetnije hrane dobija se meso koje sadrži više omega-3 polinezasićenih masnih kiselina, ili takozvanih zdravih masti", objašnjava nutricionistkinja.
Ona dodaje da je prženje najzdraviji način pripremanja slanine. "Propržite slaninu na tiganju, ali nemojte pre toga da stavljate ulje. Slanina već sadrži dovoljno masti i može da se isprži tako 'na suvo'".
Druga opcija je da na pleh stavite papir za pečenje, poređate slaninu i stavite u rernu.