Izbegavate hleb i namirnice koje sadrže gluten bez ikakvog medicinskog razloga za to? Vrlo je verovatno da uzalud mučite sebe.
Ishrana i namirnice bez glutena poslednjih nekoliko godina stekle su veliku popularnost. Gluten je postao glavni krivac za bilo kakve probleme sa varenjem, ali i krivac za, recimo, osipe na koži.
Ipak, gluten nije krivac baš za sve probleme sa crevima i varenjem. Barem delimično je "kriv" i fruktan. Reč je o fermentabilnom ugljenom hidratu, koji se nalazi u mnogim vrstama voća, povrća i žitaricama, između ostalog, u pšenici, raži i ječmu.
Još neke od namirnica koje sadrže fruktan su beli i crni luk, artičoke, cvekla, kupus, šipurak i grejpfrut.
Nedavno je sprovedena studija gde je 59 ljudi koji ne jedu namirnice sa glutenom podeljeno u tri grupe: oni koji će konzumirati gluten, oni koji će unositi fruktan i placebo. Rezultati su formirani na osnovu uticaja ovih namirnica na creva i varenje, a ispostavilo se da je fruktan izazvao mnogo više problema nego gluten i placebo dijete.
Učesnici studije su prijavili stomačne bolove i nadutost samo kad su konzumirali fruktan.
Da li je to uopšte važno? Pa jeste, ukoliko bespotrebno izbegavate gluten jer namirnice koje ne sadrže gluten ne sadrže ni dosta hranljivih vlakana, probiotika, drugih vitamina i minerala...
Stručnjaci savetuju da se gluten ne izbegava, osim ukoliko za to ne postoje medicinski razlozi poput Celijakije.