Mozda ipak ne treba da izbegavate hleb

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stil

Možda ipak ne treba da izbegavate hleb?

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Izbegavate hleb i namirnice koje sadrže gluten bez ikakvog medicinskog razloga za to? Vrlo je verovatno da uzalud mučite sebe.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ishrana i namirnice bez glutena poslednjih nekoliko godina stekle su veliku popularnost. Gluten je postao glavni krivac za bilo kakve probleme sa varenjem, ali i krivac za, recimo, osipe na koži.

Ipak, gluten nije krivac baš za sve probleme sa crevima i varenjem. Barem delimično je "kriv" i fruktan. Reč je o fermentabilnom ugljenom hidratu, koji se nalazi u mnogim vrstama voća, povrća i žitaricama, između ostalog, u pšenici, raži i ječmu.

Još neke od namirnica koje sadrže fruktan su beli i crni luk, artičoke, cvekla, kupus, šipurak i grejpfrut.

Nedavno je sprovedena studija gde je 59 ljudi koji ne jedu namirnice sa glutenom podeljeno u tri grupe: oni koji će konzumirati gluten, oni koji će unositi fruktan i placebo. Rezultati su formirani na osnovu uticaja ovih namirnica na creva i varenje, a ispostavilo se da je fruktan izazvao mnogo više problema nego gluten i placebo dijete.

Učesnici studije su prijavili stomačne bolove i nadutost samo kad su konzumirali fruktan.

Da li je to uopšte važno? Pa jeste, ukoliko bespotrebno izbegavate gluten jer namirnice koje ne sadrže gluten ne sadrže ni dosta hranljivih vlakana, probiotika, drugih vitamina i minerala...

Stručnjaci savetuju da se gluten ne izbegava, osim ukoliko za to ne postoje medicinski razlozi poput Celijakije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA

loader