Kod nas kakao i nije baš toliko popularan, ali kada pročitate ovo, možda ćete ga ipak piti...
Nutricionisti kažu da je kakao "superhrana". Ako im ne verujete "na prvu", možda će vas ovi podaci ubediti u to.
40 puta jači antioksidant od borovnica
Prirodni kakao ima 40 puta jače antioksidante od borovnica! Kakao ima ORAC indeks od 98.000 na 100 grama, u odnosu na borovnice koje imaju 2.400. Inače, ORAC indeks meri sposobnost antioksidanata da apsorbuju slobodne radikale (koji dolaze uz zagađenja i toksine iz okruženja), koji oštećuju ćelija i tkive i mogu da budu uzrok raznih bolesti, uključujući i kancera.
Najveći izvor gvožđa
Kada je reč o namirnicama biljnog porekla, kakao je najveći izvor gvožđa – sadrži ga 7,3 miligrama na 100 grama. Poređenja radi, goveđe i jagnjeće meso sadrže 2,5 miligrama, a spanać 3,6 miligrama.
Imajte na umu da je gvožđe u kakau, kao i u svim namirnicama biljnog porekla, u ne-hem obliku, pa je najbolje da ga, za maksimalne efekte, unosite uz vitamin C – pomorandže, kivi... Možete da napravite neki smuti napitak od ovog voća i u njega dodate malo kakaa u prahu.
Sadrži magnezijum
Kakao je takođe jedan od najvećih izvora magnezijuma, među namirnicama biljnog porekla. Magnezijum je važan za zdravlje srca, a pomaže i da se glukoza pretovri u energiju, omogućavajući mozgu da normalno funkcioniše, da razmišljate jasno i da se bolje koncentrišete.
Više kalcijuma nego kravlje mleko
Čist kakao sadrži više kalcijuma nego kravlje mleko – oko 160 miligrama na 100 grama, u odnosu na 125 miligrama na 100 mililitara mleka.
Poboljšava raspoloženje
Kakao je dobar izvor serotonina, triptofana, tirozina i feniletilamina. Ovi neurotransmiteri čine da se osećate srećno i dobro, a čak i ublažavaju simptome depresije. Dakle, šolja toplog kakaa može biti sjajan način da se na brzinu oraspoložite...
Ono na šta treba da obratite pažnju pri kupovini kakaa je sadržaj čistog kakaa u određenom proizvodu - što više čistog kakaa, to bolje.