• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje u malom pakovanju: Trešnje

Autor mondo.rs

Dobre vesti, ako volite trešnje: ovo voće je visoko na listi najzdravije hrane!

Osim što su lepe na oko i savršenog ukusa, trešnje su i vrlo zdrave, a uz to i nemaju previše kalorija: 100 grama trešanja ima samo 50 kalorija. Evo zašto bi trebalo da iskoristite sezonu ovog voća.

Bogate su antioksidantima

Dvadesetak ukusnih crvenih plodova zadovoljiće 15 odsto vaših dnevnih potreba za vitaminom C. Trešnje su bogate brojnim antioksidantima i jedinjenima koja imaju protivupalna svojstva, tako da štite od brojnih hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu bolest, dijabetes, gojaznost...

Štite od dijabetesa

Trešnje sadrže jedinjenja koja sprečavaju razvoj upalnih procesa u organizmu, ali, što je takođe važno, imaju niži glikemijski indeks od većine drugih vrsta voća. To znači da kad pojedete trešnje ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi, što ovo voće čini dobrim saveznikom u borbi protiv dijabetesa.

Zdravlje u malom pakovanju

Mogu da ublaže bol koji se javlja kao posledica artitisa

Nekoliko nezavisnih studija pokazalo je da trešnje olakšavaju simptome kod osoba koje pate od artiritisa. Ako patite od ove bolesti, trebalo bi da iskoristite sezonu trešanja i jedete ih svakog dana, pošto će bol u zglobovima biti ublažen.

Snižavaju rizik od gihta

Giht je oblik upalnog artritisa koji se razvija kod nekih ljudi koji imaju visok nivo mokraćne kiseline u krvi. Ova kiselina može formirati igličaste kristale u zglobu i izazvati iznenadne, teške epizode bola, osetljivosti, crvenila, toplote i oticanja. Naučno je dokazano da konzumiranje trešanja već posle dva dana snižava rizik od napada gihta, kod ljudi koji od njega pate, za čitavih 35 odsto.

Recept za čaj

Operite i sitno naseckajte šaku peteljki, a potom ih stavite u litar ključale vode i kuvajte oko dva minuta. Ostavite čaj da odstoji 15 minuta, a zatim ga procedite. Pijte u gutljajima tokom dana.

Regulišu holesterol

Trešnje mogu da snize ukupan nivo holesterola u krvi, snižavajući i nivo "lošeg" (LDL) holesterola. Ovo je važno jer svaki procenat snižavanja holesterola snižava i rizik od kardiovaskularnih bolesti za dva odsto.

Ublažavaju bol od upale mišića

Drugim rečima, trešnje su savršena užina posle intenzivnog treninga, jer pomažu mišićima da se brže oporave i ublažavaju zapaljenske procese.

Dobre su za zdrav urinarni trakt

Ovo voće čisti bubrege i mokraćne kanale, jer je odličan diuretik koji pospešuju izlučivanje mokraće. Zato se od peteljki pravi čaj.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop