• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plavi patlidžan čuva jetru

Paradajz, plavi patlidžan i paprika su namirnice koje se ovih dana najčešće nalaze na našem stolu.

 Plavi patlidžan čuva jetru Izvor: MONDO

"Blic" donosi savjete Branke Mirković, nutricioniste, koji će vam pomoći da što bolje iskoristite vitamine i minerale kojima obiluju.

Paradajz je bogat vitaminima C i E, beta karotenom, magnezijumom, kalijumom i fosforom, a ima veoma malo kalorija. Sadrži bioflavonoid likopen, koji preventivno sprječava neke vrste raka jer smanjuje uticaje prostih radikala. Kalijum koji je odličan u zaštiti krvnih sudova i srca najbolje čisti naše ćelije ako preko paradajza sipate malo maslinovog ulja.

Sok od paradajza posredstvom kalijuma snižava krvni pritisak, pomaže izlučivanju želudačnih i crijevnih sokova, što znači da je odličan za varenje. Preventivno nas štiti od reumatskih oboljenja, gihta, bubrežnih i srčanih bolesti.

Osvežava, odličan je laksativ i dijuretik, regeneriše minerale, ima dezinfekciono i antiinfektivno svojstvo. Sok od paradajza je napitak koji pročišćava krv i obnavlja minerale.

Obogaćuje jela, supe, soseve i savršen je preliv za testeninu. Osušen na suncu i usoljen izvrstan je dodatak salatama i jelima. Sokovi od cijeđenog paradajza su odlični za čišćenje organizma.

Plavi patlidžan je odličan laksativ i diuretik, umiruje organizam, štiti jetru i sprječava pojavu anemije. Ukusan i zasitan, a veoma je dragocen kod niskokaloričnih režima ishrane. Obiluje vitaminima A i E, proteinima i ugljenim hidratima, kalijumom i beta karotenom.

Pri kupovini vodite računa da plod bude čvrst, neoštećene kore, svježe zelene peteljke i birajte manje plodove jer imaju manje sjemenki i sigurno su manje gorki. Kod mlađih plodova ne morate da skidate koru. Ako ga pečete u rerni, obavezno ga probušite viljuškom na više mjesta da ne pukne. Možete ga sjeći na deblje ploške, posolite, pobiberite i obavezno ostavite 15 minuta da odstoji kako bi sva gorčina izašla. Odlično se kombinuje sa drugim povrćem, paprikom, paradajzom, tunjevinom i jagnjećim pečenjem.

Smatra se savršenom namirnicom ako vodite računa o kalorijama jer je niskokaloričan a daje osjećaj sitosti. Zbog izrazitog ukusa, teksture, nutritivnih vrijednosti, a niske cijene zovu ga i sirotinjski kavijar.

Bitno je napomenuti da ako ga pržite ili pohujete, patlidžan upija nevjerovatno mnogo ulja i zato je bolje da ga pečete ili grilujete.

Vrijednost paprike bilo svježe ili osušene jeste da sadrži dosta C vitamina i kapsarin koji joj daje ljutinu, a koji podstiču apetit i lučenje želudačnih sokova, čime se ubrzava proces varenja i tako sprječava nepotrebno truljenje i fermentacija u crijevima. Sadrži dosta vode, vitamina, kalijuma, fosfora i magnezijuma.

Osvježava i jača želudac, širi krvne sudove, čuva jetru, ima dezinfekciona svojstva, antireumatična i sprječava nadimanje. Takođe poboljšava cirkulaciju i odlična je za dijetetske niskokalorične režime ishrane jer je bogata vodom i pomaže u eliminaciji masti. Zbog obilja vlakana brzo zasićuje, zbog čega se unosi manje hrane. Obična paprika podstiče pražnjenje crijeva jer djeluje kao laksativ, a ljuta paprika ubrzava metabolizam.

Pa, ipak, ako teže varite kožicu paprike, skinite je prije konzumiranja, ograničite količinu paprike, pogotovo ljute ako imate hemoroide, proširene ili krhke kapilare, probleme sa pritiskom jer ljuta paprika širi kapilare i krvne sudove. Što se pripremanja tiče, najbolje ju je jesti sirovu, pomiješanu sa drugim povrćem, grilovanu ili lagano prepečenu sa dodatkom maslinovog ulja i morske soli. Kao suva pojačava ukuse drugim jelima.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop