Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekom šalju osjećanja, već i prava đakonija.
Ekvador je odavno poznat kao veliki izvoznik raznobojnog, mirisnog i oku ugodnog cvijeća, u čijem uzgajanju se utrkuje veliki broj ljudi - od malih baštovana do kompanija.
Ruže prednjače na listi cvijeća koje Ekvador izvozi i po čemu je četvrta zemlja u svijetu, a zemlji donosi godišnje oko 600 miliona dolara.
Ekvadorske ruže nisu samo blagodet za oko i nos, niti "poruka" kojom se nekom šalju osjećanja, već su i ukusna gastronomska đakonija.
Ruža je gastronomski delikates u Kitou, glavnom gradu Ekvadora, gdje brojni turisti ne propuštaju priliku da probaju "umjetnička djela" od latica organski uzgajanih ruža koja spravlja restoran Zazu.
"Ruže za jelo? Možemo li da ih probamo?", najprije se iščuđavaju posjetioci, ali ne mogu da odole ovom gastronomskom doživljaju.
"Mnogima moramo da objasnimo da ružine latice na tanjiru nisu radi dekoracije, već zbog posebnog ukusa", rekao je za agenciju Rojters glavni kuvar Danijel Piljon, Brazilac širokog osmjeha.
Najpoznatiji i najtraženiji u baru restorana Zazu je "ružin martini" koji se spravlja tako što se određen broj latica posebnog ukusa drži jednu sedmicu da pusti sok u votki.
"Iza toga, naravno, stoji mnogo posla", rekao je glavni kuvar Zazua.
Isto kažu uzgajivači, jer je organsku ružu teže njegovati. Ipak, ekvadorski cvjećari smatraju da uzgajanje "jestivih ruža" ima budućnost. Nadu u to im uliva interesovanje poznatih restorana širom svijeta, od Njujorka do Barselone.
Roberto Nevado ima plantažu ruža u cetralnom planinskom dijelu Ekvadora, na nadmorskoj visini od oko 2.800 metara. Ima tri miliona ružinih grmova koje njeguje oko 500 zaposlenih. Gaje ih kao djecu.
Ova plantaža je isključivo okrenuta organskom uzgajanju ruža za jelo, bez ikakvih pesticida, prihrane, vještačkih dodataka za cvjetanje...
Tržište ima u Španiji, odakle se Nevadina porodica doselila u Ekvador prije 12 godina. On se i u Španiji bavio ružama. Sada u Ekvadoru godišnje zarađuje oko 20 miliona dolara.
Nevado nije sam. Oko 100.000 baštovana u Ekvadoru na isti način, bez pesticida, gaji ruže za jelo.
Oni otkrivaju da im u borbi protiv raznih parazita, gljivica i bubica koje mogu da napadnu ružino grmlje pomaže bijeli luk koji sade svuda okolo. Tako uz ruže, na tržište izbacuju i glavice bijelog luka.
Jestive ruže iz Ekvadora su crvene, pink i bijele boje. Nalaze se u jelovnicima kao glavno jeli ili dezert. Ukus im je u širokom dijapazonu - od slatkog do gorkog.
Ekvadorska zarada od izvoza ruža godišnje raste u proseku po 13 odsto i sada vrijedi dva procenta bruto nacionalnog dohotka. U tom "kolaču" od izvoza jestivih ruža se zaradi samo oko jednog procenta, mada se sve veći izgledi da će ukusne latice osvojiti svijet.
Tome doprinose i nutricionisti koji tvrde da oni koji jedu ruže unose u organizam preko potrebne vitamin C i kalcijum.
(Tanjug/MONDO)