• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuvene krempite iz Kluba književnika (RECEPT)

Krempite iz beogradskog "Kluba književnika" ušle su u legendu, a sada možete da pokušate da ih napravite i kod kuće.

 Čuvene krempite iz Kluba književnika (RECEPT) Izvor: MONDO

Ima krempita i krempita... Neki će tim povodom pomenuti svoju mamu ili baku, drugi poslastičarnicu u Prizrenskoj, treći će reći da su one iz "Kluba književnika" već ušle u istoriju, kao što je to slučaj i sa mnogim dogodovštinama, ličnostima, razgovorima i idejama koje su od 1946. godine obilježile ovaj čuveni restoran u Francuskoj 7, piše "Politika".

Ljubo Vasić, glavni kuvar, a i njegove saradnice, poslastičarke Vesna Spasojević i Danijela Krunić ne kriju recept za ovu poslasticu. Ko god ih pita kako se prave - napišu mu, ali mnogima kod kuće ne ispadne baš tako fin kolač kao onaj koji su jeli u restoranu.

Evo recepta koji prenosi "Politika", oprobajte se i vi.

Sastojci:

14 žumanaca
200 grama šećera
2,2 litra mleka
40 grama želatina
Tri kesice vanilin-šećera
400 grama praha za šlag
500 grama zamrznutog lisnatog testa

Priprema:

Lisnato testo odmrznuti i istanjiti u dvije kore koje se posebno ispeku i iskroje prema kalupu (30 x 40 centimetara), u koji će se stavljati pripremljen krem.
Gornja kora mora da se iseče i čuva van frižidera do služenja, ineče neće biti krckava, već "žilava".

Za krem pomiješati 14 žumanaca, 200 grama šećera, litar mlijeka, tri kesice vanilin-šećera i 40 grama želatina i mutiti žicom, kuvajući na pari da se zgusne oko pola sata. Pazite da se smjesa ne prekuva, inače će biti zrnasta.

Dok se skuvani krem hladi, umutiti prah za šlag sa 1,2 litra mleka. Pomiješati hladan krem i umućeni šlag, još mutiti dok se mase ne sjedine, i sipati krem u kalup na pečenu koru. Odozgo nožem podeliti kolač na 24 parčeta (tri po širini i osam po dužini), i služiti sa isečenim "poklopcem" od one druge kore koja se ne stavlja u frižider. Prije služenja posuti šećerom u prahu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop