• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egipatska depilacija

Takozvana "egipatska depilacija" radi na sličnom principu kao i brazilska, ali je manje bolna.

 Egipatska depilacija Izvor: MONDO

Nije teško zaključiti da je takva depilacija i skuplja, ali je, kako kažu, vrijedna svake marke, prenosi ljepota.ba. Može se koristiti i kod najosjetljivije kože,  jer se hladna nanosi na kožu.

Osim toga, takva vrsta depilacije je i svojevrstan piling pa koža dugo nakon nje ostaje glatka. Važno je napomenuti da nakon egipatske depilacije ne možete očekivati neugodne crvene prištiće ili urastanje dlačica.

Ako se pitate kolika je cijena ovakve depilacije - pomnožite cijenu brazilske depilacije sa dva. Vrijedi li dvostruko? Itekako.

No, za one izuzetno sramežljive mnogi savjetuju da egipatsku depilaciju rade kod kuće. Slijedi recept za smjesu koja se koristi kod egipatske depilacije: 3 kilograma šećera, 60 g limunske kiseline i 4 dcl vode.

Sastojci se zagrijavaju na laganoj vatri. Nakon nekog vremena smjesa će se početi pjeniti. Tada treba skoloniti smjesu sa vatre i čekati da se ohladi do sobne temperature. Praktično je od smjese napraviti kuglice i lijepiti u smjeru suprotnom od smjera dlačica,a skidati u smjeru dlačica. Takva smjesa nije ljepljiva i lako se skida. Osim ovog "recepta" možete napraviti i malo drugačiju smjesu za koju vam je potrebno 200 g šećera, 200 g meda i pola limuna.

Dok se šećer prži na laganoj vodi potrebno je dodati med i sok od pola limuna. Smjesu izlijte na suhu krpu i miješajte dok smjesa ne postane zlatne boje. Oblikujte kuglicu i nanosite na već navedeni način. Ako vam se ne sviđa ovaj recept i radije biste pojeli ovaj med nego li ga koristili za depilaciju - ne očajavajte, i za vas postoji recept: 2 šolje šećera, 1/4 šolje limunova soka i 1/4 šolje vode. Sastojke pržite dok smjesa ne počne kuhati.

Potrebno je posebno obratiti pažnju da šećer ne kristalizira do kraja. Izlijte smjesu u posudu koju ćete kasnije koristiti za podgrijavanje smjese. Imajte na umu da svako podgrijavanje ovakve smjese dodatno "zgusne" smjesu, pa ju nećete moći dugo koristiti ako ćete ju stalno iznova zagrijavati. Dodatni savjet: ako ipak napravite smjesu koja nije dovoljno gusta da bi se oblikovala kuglica - koristite smjesu kao tekući vosak koji ćete koristiti pomoću trakica.
(MONDO, ljepota.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop