Slatkiši pogodni za grickanje kod kuće, ili kao dezert koji nosite domaćinima kad idete u goste.
Sastojci:
Šolja smeđeg šećera
Šolja belog šećera
395 mililitara slatke pavlake
Pola šolje putera
Priprema:
U šerpi srednje veličine pomiješajte sve sastojke. Na jakoj vatri zagrejte do ključanja, i pažljivo miješajte da ne bi zagorjelo.
Kada dobijete ujednačenu smjesu, nastavite da miješate još desetak minuta.
Idealna gustina karamela može se testirati na sljedeći način - uzmite malo smjese na vrh noža, i kapnite je u čašu hladne vode. Ako se odmah bude stvrdnula, postigli ste željenu gustinu.
Smjesu sipajte u pleh lako podmazan uljem. Ostavite da se ohladi nekoliko sati, odnosno dok ne može bez problema da se sječe i vadi iz pleha. Karamele možete iseći na pravilne kockice, ili cijelu tablu izlomiti na nepravilne komade.
(MONDO)