Ako su vam dosadile knedle sa šljivama, probajte novi ukus jeseni za nadolazeće hladne dane.
Sastojci:
500 grama šljiva kojima su izvađene koštice
200 grama oljuštenih lješnika
200 grama putera
200 grama prah šećera
Četiri jaja
200 grama brašna
Tri kašičice praška za pecivo
Dvije kašike smeđeg šećera
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Kalup za pečenje kolača željenog oblika obložite papirom za pečenje. Lješnike kratko propecite, odvojite tri kašike za dekoraciju, a ostale sameljite u blenderu.
Pola šljiva grubo isjeckajte na komadiće, a ostatak isjecite na polovine za dekoraciju.
U činiji miješajte puter i šećer dok ne dobijete glatku masu. Polako umiješajte umućena jaja, a zatim brašno i prašak za pecivo. Na kraju umiješajte mljevene lješnike i komadiće šljiva.
Dobijeno testo sipajte u posudu za pečenje, i odozgo poređajte polovine šljiva. Tri kašike lješnika pomješajte sa smeđim šećerom, i pospite preko kolača.
Pecite u rerni 40-45 minuta, i obavezno ostavite da se hladi najmanje 15 minuta prije nego što kolač izvadite iz kalupa.
U "ljetnoj" verziji ovog kolača, šljive možete zamijeniti kajsijama ili breskvama.
(MONDO)