Ishrana bogata maslinovim uljem i povrćem može da pomogne starijima da smanje rizik i bez brojanja kalorija i smanjivanja težine.
Španski stručnjaci s Univerziteta Rovira i Virhili, iz mjesta Reus, su prateći 418 osoba, starosti od 55 do 80 godina, došli do zaključka da su oni koji se pridržavaju tradicionalnog načina ishrane, pod manjim rizikom da obole od dijabetesa tokom četvorogodišnjeg perioda, nego oni koji se pridržavaju dijete sa smanjenim sadržajem masti, prenosi Rojters.
Tradicionalna mediteranska ishrana je bogata povrćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, ribom i nezasićenim masnim kiselinama biljnog porijekla - iz maslinovog ulja i orašastih plodova. S druge strane, u takvoj ishrani slabo su zastupljeni crveno meso i punomasni mliječni proizvodi.
Za istraživanje, kojim je rukovodio Hordi Salas-Salvado, su birane isključivo osobe koje su imale najmanje jedan rizičan faktor za srčane bolesti - povišen krvni pritisak, pušenje itd.
Metodom slučajnog uzorka ispitanici su podijeljeni u tri grupe - jednu na mediteranskoj ishrani, u kojoj je akcenat bio na maslinovom ulju, drugu takođe na mediteranskoj ishrani, ali s akcentom na koštunjavim plodovima, i treću grupu, u čijoj ishrani je težište bilo na smanjenju svih vrsta masti.
Ni od jednog ispitanika nije traženo da ograniči unos kalorija ili da bude fizički aktivniji.
Nakon četiri godine, u dvije grupe na mediteranskoj ishrani dijabetes se pojavio kod deset do 11 odsto ispitanika, dok se u trećoj grupi pojavio kod 18 odsto ispitanika.
Kada su u obzir uzeti i drugi faktori, kao što su tjelesna težina učesnika, eventualni pušački staž i prijavljeni nivo fizičke aktivnosti, ispostavilo se da mediteranska ishrana sama za sebe smanjuje rizik obolevanja od dijabetesa tipa 2 za čak 52 odsto.
(Tanjug)