Na 16. Salonu čokolade, koji je otvoren u Parizu, svoje proizvode će u narednih pet dana prikazati 400 vodećih proizvođača i trgovinskih kuća.
U okviru jednog od najpoznatijih Salona čokolade na svijetu, održaće se konferencije, promocije, degustacije, master klase kuvara i proizvođača čokolade.
Statistika je pokazala da globalna kriza gotovo da nije uticala na potrošnju čokolade, koja je na posebno visokom nivou u alpskoj regiji i zemaljama sa hladnijom klimom.
Stanovnici Irske tako troše istu količinu čokolade kao i prosečni Švajcarci - 12 kilograma godišnje. Francuska je na toj listi na sedmom mjestu sa 6,6 kilograma po stanovniku.
Osnovna tema ovogodišnjeg Sajma čokolade u Parizu (Salon du Chocolat) biće osiguranje stabilne proizvodnje kakaoovca u zemljama proizvođačima, a posebno uvođenje pravične trgovine.
Pažnja će, takođe, biti posvećana proizvodnji biološki čiste čokolade, čija popularnost postepeno raste u svijetu.
Među glavnim događajima ovogodišnjeg pariskog salona biće već tradicionalni defile manekenki u haljinama od čokolade.
Publici će se, sem toga, biti predstavljeno najmanje 1.000 recepata za pripremu čokolade i slatkiša na njenoj osnovi.
Očekuje se da će izložbu čokolade u halama u blizini Versajskih vrata Pariza posjetiti najmanje 120.000 ljudi.
Pogledajte kako je bilo na otvaranju na www.mtsmondo.com.
(MONDO)