• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako spremiti rižoto sa gljivama?

Sastojci koji su vam potrebni:

 Kako spremiti rižoto sa gljivama? Izvor: MONDO

300 g riže za rižoto

200 g gljiva (šampinjoni, lisičice itd.)

2 glavice luka

1 režanj bijelog luka

1 lovorov list

1 kašičica pudera od gljiva

1 kašika maslinovog ulja

2 kašike putera

125 ml suhog bijelog vina

700 ml (cca) vrućeg pilećeg temeljca

so i svježe mljeveni biber

60 g svježe naribanog Parmesana

Zahtjevnost: srednje zahtjevno za pripremu

Očistite gljive pa ih narežite na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Zagrijte pileći temeljac. Sitno nasijecite luk. Zagrijte ulje i propržite luk dok ne omekša. Dodajte lovorov list i puder od gljiva, a zatim i zgnječeni bijeli luk. Uspite rižu i miješajte dok ne bude staklasta. Zatim dodajte vino i kuhajte dok ne ispari.

Dodajte 1/4 vrelog temeljca i kuhajte na laganoj vatri dok se ne upije tekućina. Potom postepeno dodajite ostatak temeljca, uz povremeno miješanje i kad se sve apsorbiralo, dodajte zadnji dio temeljca. Ovo će potrajati oko 20 minuta.

Zagrijte puter i pirjajte gljive na prilično jakoj vatri. Posolite i pobiberite, pa umiješajte u kremasti rižoto. Na kraju dodajte Parmesan i po potrebi još začinite.

(MONDO, gusto.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop