Sastojci koji su vam potrebni:
300 g riže za rižoto
200 g gljiva (šampinjoni, lisičice itd.)
2 glavice luka
1 režanj bijelog luka
1 lovorov list
1 kašičica pudera od gljiva
1 kašika maslinovog ulja
2 kašike putera
125 ml suhog bijelog vina
700 ml (cca) vrućeg pilećeg temeljca
so i svježe mljeveni biber
60 g svježe naribanog Parmesana
Zahtjevnost: srednje zahtjevno za pripremu
Očistite gljive pa ih narežite na polovine ili četvrtine, ovisno o veličini. Zagrijte pileći temeljac. Sitno nasijecite luk. Zagrijte ulje i propržite luk dok ne omekša. Dodajte lovorov list i puder od gljiva, a zatim i zgnječeni bijeli luk. Uspite rižu i miješajte dok ne bude staklasta. Zatim dodajte vino i kuhajte dok ne ispari.
Dodajte 1/4 vrelog temeljca i kuhajte na laganoj vatri dok se ne upije tekućina. Potom postepeno dodajite ostatak temeljca, uz povremeno miješanje i kad se sve apsorbiralo, dodajte zadnji dio temeljca. Ovo će potrajati oko 20 minuta.
Zagrijte puter i pirjajte gljive na prilično jakoj vatri. Posolite i pobiberite, pa umiješajte u kremasti rižoto. Na kraju dodajte Parmesan i po potrebi još začinite.
(MONDO, gusto.ba)