Mnogo se govorilo o visokom stepenu masnoće u svinjskom mesu što je prouzrokovalo strah kod ljudi i smanjenu upotrebu.
Međutim, meksički stručnjaci su pokazali suprotno. Svinjsko meso ne samo da sadrži proteine, vitamine i minerale već može biti manje zasićeno mastima i od pilećeg, tvrde meksički stručnjaci čije su nalaze objavile lokalne novine u Meksiku.
Tekstura mesa je jako bogata proteinima i osnovnim aminokiselinama, i u većini slučajeva je pravi izvor cinka, vitamina B6 i B12, selena, fosfora, riboflavina kao i gvožđa neophodnog organizmu u borbi protiv anemije.
Svinjsko meso je bogato i kalijumom koji igra veliku ulogu u zadržavanju vode u organizmu, održavanju normalnog krvnog pritiska i pravilnog srčanog ritma.
Meksički naučnici tvrde da meso buta ima najmanju količinu masti i da je blagog ukusa te se zbog toga treba opredeljivati uglavnom za njega.
Oni su naveli i da treba obratiti pažnju na način njegove pripreme jer od toga djelimično zavisi i koliko će se masti unijeti tokom ishrane.
(Tanjug)