Konzumiranje napitaka bogatih fruktozom, kao što su gazirana pića ili sokovi od pomorandže, može da kod žena poveća opasnost od pojave gihta.
Giht se, kako su istakli naučnici, prije svega manifestuje artritisom u jednom ili više zglobova zbog povećanog nivoa mokraćne kiseline u krvi, do čega dovodi konzumiranje te vrste napitaka.
Tokom novog istraživanja je obavljena analiza podataka prikupljenih u periodu od 1984. do 2006. godine, prenijeli su francuski mediji.
Podaci se odnose na 78.906 žena u čijim porodicama ranije nije bilo slučajeva gihta.
Tokom istraživanja koje je trajalo 22 godine, naučnici su otkrili da svakodnevno konzumiranje po jedne čase gaziranog pića povećava opasnost od gihta za 74 odsto u osnosu na konzumiranje jedne čaše mjesečno.
"Lajt" napici, međutim, kako su konstatovali naučnici, ne bi trebalo da izazovu nikakvo povećanje opasnosti od pojave gihta.
(Tanjug/MONDO)