Korona virus razara pluca Ovo su simptomi i posljedice plucne fibroze

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važno!

Korona virus razara pluća: Ovo su simptomi i posljedice plućne fibroze

Autor Zora Ćirković
Autor Zora Ćirković

Među novozaraženima korona virusom sve je više mladih ljudi, koji imaju ozbiljne kliničke slike i teške upale pluća, a neki od njih ostaju i sa trajnim, teškim posljedicama. Evo šta treba da znate o uzrocima i simptomima fibroze pluća.

Izvor: Guliver Getty Images/i Stock/gorodenkoff

Do danas, poznato je mnogo simptoma kovida-19, ali se o posljedicama po zdravlje koje ostaju i kad se osoba oporavi i dalje ne zna dovoljno. Virus je "nov", istraživanja se rade, ali… studije zahtijevaju vrijeme. Ipak, iz dana u dan medicina dolazi do novih saznanja.

Definitivno je utvrđeno da korona virus najteže posljedice ostavlja na pluća, i da razmere oštećenja mogu biti tolike da zahtijevaju i transplantaciju.

Česte komplikacije su i upala pluća, koja u najvećem broju slučajeva pacijenata oboljelih od kovida-19 zahvata oba plućna krila, akutni respiratorni distres sindrom koji oboljelog najčešće vodi u jednice intenzivne njege i na respirator, a utvrđeno je da se može javiti i plućna fibroza.

SARS-CoV-2 u ćelije disajnih puteva ulazi preko ACE2 receptora, koji povezuju "unutrašnjost" ćelije sa okruženjem, preko ćelijske membrane. Kada se to dogodi, kod nekih ljudi javiće se intenzivan imuni odgovor, poznat kao "citokinska oluja", zajedno sa pojačanim zgrušavanjem krvi i stvaranjem ugrušaka, što sve vodi do oštećenja ćelija pluća.

Ćelije oštećene virusom zamenjuju se ožiljačnim tkivom, i kao posljedica se može javiti stanje poznato kao plućna fibroza, naročito kod bolesnika sa težom kliničkom slikom.

Evo šta treba da znate o fibrozi pluća

Plućna fibroza je bolest pluća koja se javlja kada tkivo pluća postane oštećeno i na njemu se progresivno stvara ožiljačno tkivo koje otežava normalan rad pluća. Kako se plućna fibroza pogoršava, disanje postaje otežano, i pacijenti imaju upadljivo kratak dah.

Pojava ožiljačnog tkiva koje se povezuje sa plućnom fibrozom može biti izazvana različitim faktorima. Ali, u velikom broju slučajeva lekari ne mogu ni da utvrde uzrok nastanka, i tada se ovo stanje naziva idiopatska fibroza pluća.

Oštećenja pluća izazvana fibrozom ne mogu se izlečiti, ali odgovarajući lijekovi i terapija ponekad mogu da ublaže simptome i poprave kvalitet života pacijenta. U nekim slučajevima, može biti potrebna i transplantacija pluća.

1. Simptomi

Simptomi fibroze pluća mogu da uključuju:

Kratak dah

Suv kašalj

Umor

Neobjašnjiv gubitak telesne težine

Bolove u mišićima i zglobovima

Proširivanje i zaobljavanje vrhova prstiju (gledano sa strane, nokti su zakrivljeni, a vrhovi prstiju uvećani)

Progresija bolesti i težina simptoma mogu značajno da variraju od slučaja do slučaja. Neki pacijenti vrlo brzo će razviti ozbiljnu kliničku sliku. Drugi mogu imati umjerene simptome koji se postepeno pogoršavaju tokom više mjeseci, ili godina.

U nekim slučajevima, može se javiti akutno pogoršanje stanja, rapidno intenziviranje simptoma koje može potrajati nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Ovo akutno pogoršanje stanja može zahtijevati i stavljanje pacijenta na respirator. Ljekar može uvesti terapiju antibioticima, kortikosteroidnim lijekovima, ili drugim medikamentima kojima se ovo stanje može tretirati.

2. Uzroci

Mikroskopska oštećenja alveola kod plućne fibroze dovode do stvaranja ožiljačnog tkiva, što otežava snabdijevanje krvi kiseonikom. Ova oštećenja mogu biti izazvana različitim faktorima, među kojima su dugotrajna izloženost određenim toksinima, pojedina medicinska stanja, terapija zračenjem u medicinske svrhe, kao i neki lijekovi.

Faktori iz spoljašnje sredine

Azbestna vlakna

Silicijumska prašina

Prašina koja sadrži čestice teških metala

Prašina koja sadrži čestice uglja

Dugtrajni boravak na mestima na kojima ima ptičjeg izmeta u većim količinama

Terapija zračenjem u medicinske svrhe

Dešava se da pacijenti sa rakom dojke ili pluća, koji zahtijeva terapiju zračenjem pokažu znake oštećenja pluća mjesecima, ponekad i godinama nakon završetka terapije zračenjem.

Stepen oštećenja zavisi od toga kolika je površina pluća bila izložena radijaciji, kolika je količina radijacije ukupno u pitanju, da li je terapija uključivala i hemioterapiju, kao i da li je postojala ranija, možda i neotkrivena bolest pluća.

Lijekovi

Mnogi lijekovi mogu da oštete pluća, naročito:

Lijekovi koji se koriste prilikom hemoterapije (na bazi metotreksata i ciklofosfamida)

Lijekovi za srce (naročito oni za tretiranje aritmija, na bazi amiodarona)

Određeni antibiotici (nitrofurantion)

Protivupalni lijekovi (na bazi rituksimaba ili sulfasalazina)

Medicinska stanja

Oštećenja pluća mogu izazvati i brojne bolesti uključujući:

Dermatomiozitis

Polimiozitis

Mešovita bolest vezivnog tkiva

Sistemski eritemski lupus

Reumatoidni artritis

Sarkoidoza

Sklerodermija (skleroderma)

Pneumonija (upala pluća)

Mnoge supstance i stanja, dakle, mogu da dovedu do plućne fibroze. Ali, iako postoje brojni uzročnici, u velikom broju slučajeva konkretan uzrok nikad ne bude utvrđen.

Pulmonarna fibroza kod koje nije utvrđen uzrok naziva se idiopatska plućna fibroza.

Postoji više teorija o mogućim "okidačima" za idiopatsku fibrozu pluća, i smatra se da to mogu biti pojedini virusi, ali i izloženost duvanskom dimu. Takođe, idiopatska fibroza pluća može se javljati i u porodičnim anamnezama, tako da se u obzir uzima i genetski faktor, kao jedan od mogućih uzročnika.

Mnogi pacijenti sa idiopatskom plućnom fibrozom pate i od gastroezofagalnog refluksa (stanja kod kojeg se želudačna kiselina vraća u jednjak, ponekad čak i u grlo, iritirajući sluzokožu).

Trenutno su u toku istraživanja koja bi trebalo da daju odgovor na pitanje da li je refluks faktor rizika za idiopatsku plućnu fibrozu, ili možda vodi ka rapidnom pogoršanju ovog stanja.

3. Faktori rizika

Godine starosti: Iako se plućna fibroza ponekad dijagnostikuje i kod djece i beba, češće se javlja kod osoba srednje i starije životne dobi.

Pol: Rizik je veći kod muškaraca nego kod žena.

Pušenje: Plućna fibroza daleko češće se javlja kod pušača nego kod nepušača.

Određena zanimanja: Pod povišenim rizikom su rudari, osobe koje se bave građevinskim poslovima, kao i osobe koje rade na farmama za uzgoj živine.

Tretmani za liječenje kancera: Zračenje, kao i određeni lijekovi (kao što je gore navedeno) mogu da povećaju rizik od razvoja plućne fibroze.

Nasljedni faktor: Ponekad se plućna fibroza javlja u porodičnoj anamnezi, i smatra se da i genetski faktor ima uticaja na stepen rizika od pojave ove bolesti.

4. Komplikacije

Kao posljedica plućne fibroze, mogu se javiti i komplikacije. Između ostalih, tu su:

Povišen krvni pritisak u plućima (plućna hipertenzija) - Za razliku od "običnog" visokog pritiska, ovo stanje utiče samo na arterije u plućima. U slučaju plućne fibroze, izazvano je pritiskom ožiljačnog tkiva na najsitnije arterije i kapilare, što otežava normalan krvotok. Povišen pritisak u arterijama pluća javlja se kao posledica.

Plućno srce (cor pulmonale) - promjene na desnoj komori javljaju se u ovom slučaju kao posljedica primarnog plućnog poremećaja i plućne hipertenzije.

Respiratorna insuficijencija - slabost disajne funkcije praćena značajnim padom nivoa kiseonika u krvi.

Osim toga, plućna fibroza u nekim slučajevima može povećati rizik od raka pluća, kao i od komplikacija kakve su infekcije, stvaranje krvnih ugrušaka u plućima i infarkt pluća.

Evo kako izgledaju PLUĆA zaražena korona virusom
Izvor: YouTube/MONDO

(MONDO / Mayo Clinic, The Conversation)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

loader