Starije žene koje su tokom života konzumirale veće količine voća i povrća su manje podložne prelomima kostiju, pokazalo je istraživanje.
Povećanje dnevnog unosa namirnica veće "nutritivne gustine" za 40 odsto smanjuje kod žena za 14 odsto opasnost od preloma kostiju u narednih 10 godina, dok kod muškaraca razlika nije toliko velika, prenijele su agencije.
Ta konstatacija je nepromijenjena kada se uzmu u obzir i drugi uzroci preloma kao što su tjelesna masa, gustina kostiju, unos kalcijuma i vitamina D ili konzumiranje ili nekonzumiranje duvana, izjavila je naučnica Lisa Langsetmo, koja je sprovela istraživanje sa timom kolega s Univerziteta MekGil u Montrealu.
U istraživanju je učestvovalo 3.539 žena u menopauzi i 1.649 muškaraca, starijih od 50 godina.
Istraživači su objasnili da je "nutritivna gustina" sadržaj minerala i mikronutrijenata u namirnicama koji je mali na primjer u biskvitima, a visok u voću i povrću.
(Tanjug)