U Kini se zeleni čaj koristi više od 5.000 godina, a brojna istraživanja pokazala su da ima antikancerogeno dejstvo.
Poznata stara kineska poslovica kaže da je "bolje tri dana bez hrane, nego jedan bez čaja".
Istraživanja su pokazala da se redovnom upotrebom zelenog čaja sprečava razvoj malignih ćelija i usporava razvoj raka jajnika, debelog crijeva, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate, kože. Kineska tradicionalna medicina preporučuje ga i za sprečavanje razvoja ateroskleroze i srčanih oboljenja, za ubrzavanje metabolizama i sagorijevanje masti.
Zeleni čaj snižava i nivo holesterola, pa se primjenjuje i kod povećanog nivoa holesterola u krvi. Sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa, i bogat je antioksidansima koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija i prehlada, smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa.
Preparati zelenog čaja se primjenjuju lokalno za tretman virusnih infekcija - virusnih herpesa, polnih bradavica.
Kinezi koji imaju probem sa zadahom iz usta, ranicama u usnoj duplji ili čestim infekcijama grla ispiraju usnu duplju i grlo zelenim čajem. Takođe, čiste ranice u ustima vaticom natopljenom čajem, prenose kineski mediji.
(Srna)