Grad Ho Ši Min - nekadašnji Sajgon - kulinarska metropola Vijetnama, dobio je restoran koji odskače prije svega nazivom - "Balkan's Restaurant".
U njemu se mogu dobiti pravi pravcati ćevapi u somunu i jagnjetina sa ražnja, ali i kobra na žaru.
U gradu sa više od osam miliona stanovnika, koji nikad ne spava, našao je svoje mjesto nesuđeni pilot Adi, iz Dervente, u BiH, koji je iz Australije došao kod prijatelja u goste i tu ostao, prenio je Dojče vele.
On je balkanski jelovnik, ražnjiće pljeskavice i škembiće upotpunio i jelima koja na Balkanu baš i ne spadaju u uobičajenu ponudu - kobra na žaru, kako bi udovoljio željama turista. Kobra u nekim dijelovima Vijetnama spada u tradicionalni jelovnik.
Adi svoje kobre nabavlja na farmama u obližnjoj delti Mekonga, gdje ih uzgajaju specijalno za potrebe ugostiteljstva.
Tako se kod Adija za pređelo može naručiti livanjski sir, za glavno jelo kobra, a obrok se može završiti poznatim urmašicama koje vijetnamski poslastičari pripremaju po receptu Adijeve strine.
(Tanjug)