• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanje otkrilo kako turšija utiče na zdravlje

Autor Dragana Božić

Namirnice koje nastaju fermentacijom poput kiselog kupusa, turšije, jogurta, kefira, smatraju se zdravom hranom.

 Turšija smanjuje stres Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Spremanje turšije i kiseljenje hrane jedan je od najstarijih načina konzerviranja i čuvanja hrane. Turšija obnavlja narušeni balans bakterija u crijevima, poboljšava metabolizam, probavu, imunitet, reguliše krvni pritisak i holesterol, ublažava kožne probleme i poboljšava raspoloženje...

Prednosti je mnogo. Ipak, najnovije istraživanje došlo je do iznenađujućeg efekta turšije. Ne samo da može da smanji stres jer djeluje umirujuće na vaše živce, već poboljšava i san. Ljekari su podijelili učesnike u dvije grupe koje su poštovale različite dijete. Prva je prešla na ishranu koja je pratila piramidalnu šemu, a druga je zamoljena da jede "psihobiotsku dijetu" koja uključuje veliku količinu prebiotičke i fermentisane hrane.

Druga grupa je morala strogo da se pridržava dnevnog jelovnika koji se sastojao od dvije do tri porcije fermentisane hrane. One su uključivale kiseli kupus, kefir i turšiju. Nakon toga, ova grupa je jela pet do osam porcija žitarica i šest do osam porcija voća i povrća koje je bogato probiotičkim vlaknima. One su uključivale jabuke, banane, kupus i luk.

Iako su obe grupe primijetile da im se san poboljšao, rezultati su pokazali da su učesnici koji su jeli psihobiotičku hranu takođe doživjeli smanjenje količine i intenziteta stresa pod kojim su možda bili u to vrijeme. Osim toga, nivo percipiranog stresa išao je sve niže što je učesnik više pratio psihobiotičku ishranu, koja uključuje mnogo turšije.

O turšiji je jednom prilikom govorila i nutrcionistkinja Tanja Olajdžija.

"Domaća turšija je fantastičan izvor vitamina i vlakana i pravi potrebnu ravnotežu na, u ovo doba godine, često preobilnim trpezama. U procesu fermentacije povrće dobija i dodatne vitamine, te je tako turšija izvor vitamina K, B vitamina, naročito važnog i rijetkog u biljnoj hrani, B12. Osim toga, turšija je pravo bogatstvo probiotskih kultura koje čine čuda za naš digestivni trakt - olakšavaju varenje, sprečavaju konstipaciju, gasove i nadimanje. Prirodni probiotici postaraće se i za jačanje našeg imunog sistema, uravnotežiće nivo holesterola i djelovati preventivno na kancer debelog crijeva i druge hronične bolesti", objasnila je Olajdžija.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop