• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da znate da li vam komšije kradu internet?! Ovo su jednostavni koraci da ih odmah otkrijete!

Autor Marko Čavić

Internet veza je postala iznenada spora? Vreme da proverite da li neko sa strane "srče" vašu internet vezu.

 Kako da znate da li vam komšije kradu internet?! Ovo su jednostavni koraci da ih odmah otkrijete! Izvor: MONDO / Marko Čavić

Kako danas sve više nas koristi bežični internet kod kuće i na poslu sve je više i onih koji pokušavaju da "upadnu" i na osigurane i na slobodne Wi-Fi mreže i koriste internet besplatno.

Ukoliko je vaša mreža osigurana tajnim i jakim ključem, koji bi samo vi trebalo da znate, izvršene su provere sa provajderom interneta i sve je u redu s njihove strane, a internet veza je i dalje spora ili primećujete neke druge čudne stvari na kompjuteru, vreme je da testirate broj korisnika, koji koristi vašu Wi-Fi mrežu i da otkačite sve one koji su uspeli da "probiju" zaštitu.

Wi-Fi mreža se lako može iskoristiti za krađu korisničkih podataka, lažno predstavljanje na netu i u druge svrhe, koje mogu zadati prave glavobolje, pa je zato naša preporuka da svakako izvršite test bez obzira na to da li sumnjate u nešto tj. nekog “sa strane“ ili ne.

Ko je na mojoj Wi-Fi vezi je jednostavan program za detekciju korisnika prikačenih na neku bežičnu konekciju. Preuzmite program, koji je jednostavan za upotrebu, ispitan što se bezbednosti tiče i besplatan i instalirajte ga.

Kao i uvek, pre instalacije skenirajte download datoteku antivirusom ili Windows Security alatkom i aktivirajte ih i tokom instalacije da sprečite eventualne prevare, malware ili druge napade na računar. Prvo prođite kroz uputstvo za podešavanje programa i naučite kako se koristi (ne traje dugo i vrlo je informativno).

Kliknite na SCAN dugme. Pogledajte prikačene uređaje i njihove Mac i IP adrese, ali i imena, ako su uređaji pravilno konfigurisani. Upoređujući Mac adrese sa monitora i na uređaju imenujte svaki svoj uređaj da biste se lakše snašli na listi. Kad to uradite i vidite imena svih svojih uređaja na listi, iz statusa UNKNOWN prebacite ih u status KNOWN ili ih označite kao pouzdane.

Snimite podešavanja i ponovo skenirajte sistem. Ako se ne pojave novi uređaji vaša veza je bezbedna tj. niko je drugi ne iskorišćava. Ukoliko se pojave novi uređaji, a nisu vaši, vreme je da promenite lozinku Wi-Fi internet veze, što možete da uradite u podešavanjima Wi-Fi modema, telefona, tableta ili drugog uređaja sa kojeg je omogućen Wi-Fi internet signal.

Who is on my Wi-Fi je besplatan za korišćenje, ali nema tehničku podršku i onlajn pristup u FREE verziji. Program može da se koristi po potrebi, kada želite na brzinu da skenirate internet Wi-Fi vezu ili non-stop, u pozadini, kada će te sistem automatski i u realnom vremenu obavestiti o novim prikačenim tzv. UNKNOWN uređajima.

How fast is your Wi-Fi?
Izvor: CNet.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS