• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski milijarder potpuno nestao: Niko ga nije vidio više od dva mjeseca!

Autor Siniša Stanić

Kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra.

 Kineski milijarder potpuno nestao: Niko ga nije vidio više od dva mjeseca! Izvor: YouTube/printscreen/Bloomberg

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, nije prisutan u javnosti više od dva mjeseca, pa mediji nagađaju da je nestao nakon što je u oktobru kritikovao kinesku vlast i pozivao na reformu sistema, navodi Financial Times.

Džek Ma se nije pojavio ni u posljednjoj epizodi vlastitog šou programa "Afrički poslovni heroji" u kojem je bio jedan od sudija, a zamijenila ga je izvršna direktorka Alibabe, Lusi Peng, dok je njegova fotografija uklonjena sa web stranice te kompanije.

Portparol Alibabe rekao je da Ma nije u žiriju "zbog preklapanja u svom rasporedu". Peking je pokrenuo kontrolu Maovih kompanija otkako je on u Šangaju 24.oktobra održao kontroverzni govor, u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa "klubom za penzionere".

"Današnji finansijski sistem je naslijeđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sljedeću generaciju i za mlade ljude. Moramo da reformišemo trenutni sistem", rekao je tada Ma u govoru.

Nešto više od nedjelju dana kasnije, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije Ant Group sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, koja je već imala odobrenje od kineskog nadzornog tijela za vrijednosne papire, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i zatražile od Ant grupe da restrukturira svoje poslovanje.

(Mondo / Tanjug)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS