• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen zakon koji mijenja internet: Sadržaji će morati da se plaćaju!

Autor Dragana Božić

Australija usvojila zakon koji obavezuje Google i Facebook da plaćaju vijesti!

 Usvojen zakon koji mijenja internet: Sadržaji će morati da se plaćaju! Izvor: Mondo / Marques Brownlee, YouTube/ Printscreen/ C-SPAN

Australijski parlament usvojio je zakon, kojim se obavezuju velike kompanije, među kojima su Google i Facebook, da plaćaju medijima za prenošenje njihovih medijskih sadržaja.

Vlada Australije je navela da se ovim zakonom “garantuje da medijske kuće dobijaju pravednu nadoknadu za sadržaje, koje proizvode, što će doprinijeti da oživi novinarstvo u javnom interesu u Australiji“.

Zakonom se otvara put da ta dva tehnološka giganta investiraju desetine miliona dolara u sporazume oko prenošenja medijskih sadržaja.

To bi moglo da se pokaže kao model za rješavanje sukoba između tehnoloških giganata i regulatornih tijela u svijetu oko ujednačenja odnosa između tradicionalnih medija, koji su u velikim finansijskim teškoćama i velikih tehnoloških kompanija, koje dominiraju internetom i uzimaju ogroman dio prihoda od reklamiranja.

Kompanija Google će od sada plaćati za sadržaje vijesti koji se pojavljuju na njegovom novom proizvodu, nazvanom Google News Showcase, a Facebook treba da plati onima, koji se pojavljuju na njegovom proizvodu News, koji treba da bude pokrenut u Australiji kasnije tokom 2021. godine.

Facebook i australijska vlada su bili u sporu oko ovog pitanja. Facebook je prvo, kao odgovor na nacrt zakona, blokirao objavljivanje linkova sa informacionim člancima iz lokalnih ili međunarodnih medija, ali onda je odustao od tog pristupa i postigao dogovor sa australijskim vlastima.

Kompanija Marka Zakerberga, koja je vlasnica Instagram i WhatsApp aplikacija, najavila je da će investirati “najmanje milijardu dolara“ u sadržaje vijesti tokom naredne tri godine. Ova nova sredstva, kako je najavljeno na blogu šefa za odnose sa javnošću te društvene mreže, će se dodati na 600 miliona dolara uloženih u medije od 2018. godine.

Google je već prihvatio da isplati “znatne sume“ za sadržaj medijske grupe Ruperta Mardoka News Corp, koja se zalagala za novi australijski zakon, ali nije pristao da plaća za sve sadržaje, koje prikazuje u Australiji. Ta kompanija se još uvijek nije dogovorila s državnim organima kako će prevazići ovaj problem.

Bez obzira na sve što se dosad desilo, kompanija Google smatra da bi ovaj zakon mogao da “slomi internet“ i da se prelije i na ostale zemlje svijeta, što će biti ogroman udarac na to kako se internet percipira sada - da je besplatan za sve. Takođe, Mark Zakerberg upozorava na posljedice svega što bi plaćanje za vijesti moglo da donese, a to je kompanija i demonstrirala kad je blokirala sve vijesti iz Australije na svojoj Facebook društvenoj mreži, jer nije željela da plaća za njih, pa su ispaštali korisnici, koji nisu mogli ni da ih dijele ni da ih čitaju na Fejsu.

To što sad Facebook i Google plaćaju za objavu pojedinih medijskih vijesti na svojim platformama za korisnike bi moglo u budućnosti da znači plaćanje, takođe i to na neki poseban i nov način ili buduću naviku da vijesti traže tj. čitaju na nekom drugom mjestu.

Šta vi mislite o ovome?

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS