• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tajanstvene ubice pametnih telefona": Aplikacije koje najviše troše bateriju i memoriju smartfona

Autor Miloš Delević

Pravo je vrijeme da izbrišete štetne aplikacije i oslobodite memoriju vašeg telefona!

 "Tajanstvene ubice pametnih telefona": Aplikacije koje najviše troše bateriju i memoriju smartfona Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Alexander Andrews

Kada kupite potpuno nov pametni telefon, prvih nekoliko mjeseci ste najvjerovatnije zadovoljni koliko baterija tog uređaja može da potraje, iako ga poprilično koristite.

Poslije određenog vremena performans baterije polako počinje da opada do te mjere da vaš uređaj ne može da potraje jedan cijeli dan.

Mnogo toga zavisi i od instaliranih aplikacija, pojedine rade i u pozadini, odnosno kada su isključene, a da to korisnik nije ni svjestan. Iako smo već pisali o aplikacijama koje najviše štete bateriji, pCloud servis se dotakao ove teme, te su sproveli istaživanje koje to aplikacije, od 100 najpopularnijih, najviše štete pametnim telefonima. 

Iako su popularne društvene mreže uveliko kandidati za ovu listu, postoje i one aplikacije koje nemaju takvu popularnost zbog čega mnogi ne bi ni posumnjali da sa njima nešto nije u redu. Da bi napravili ovakvu listu, iz pCloud-a su napravili tri kategorije po kojim bi potom ocjenjivali te aplikacije. Gledali su da li aplikacija koristi funkcije telefona (dozvola) kao što su kamera ili lokacije, da li aplikacija posjeduje dark mode (tamni režim) i koliko baterije te aplikacije koriste. 

Najzahtjevnije aplikacije

Aplikacije kao što su Fitbit i Verzion su se našle na samom vrhu liste. One koriste 14 od 16 dostupnih dozvola (kamera, memorija, lokacija...) koje rade u pozadini uređaja, uključujući i četiri najzahtjevnije, kameru, lokaciju, mikrofon i WiFi konekciju. Obe aplikacije su dobile rezultat od 92,31%, ujedno i najviši na ovom testiranju.

Društvene mreže dominiraju u top 20

Od 20 aplikacija koje najviše troše bateriju vašeg uređaja, čak šest su društvene mreže. U prosjeku, Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube, WhatsApp i Linkedin koriste 11 dozvola kao što su WiFi, slike, lokacija i mikrofon. Sve te aplikacije rade u "pozadini", što zahtijeva i više snage, a to dovodi do veće potrošnje baterije.Od ovih šest društvenih mreža, samo Instagram posjeduje tamni režim koji može da sačuva i do 30% baterije. Od ostalih društvenih mreža, samo Twitter posjeduje dark mode, zbog čega se nije našao u top 20.

Online dejting nikada nije bio ovako zahtjevan

Ovo istraživanje je pokazalo da aplikacije za upoznavanje kao što su Tinder, Bumble i Grinder crpe bateriju telefona, baš kao vaše emocije. Šalu na stranu, upravo takve aplikacije čine 15% ove liste, a u prosjeku 11 dozvola radi u pozadini uređaja. Sve tri aplikacije nemaju dark mode, zbog čega je potrebno više energije kako bi radile, što dalje dovodi da se baterija brže prazni.

U našoj galeriji pogledajte koje su to aplikacije koje najviše štete telefonu ili kako ih je pCloud nazvao "tajanstvene ubice telefona", kao i šta te aplikacije koriste od dozvola, poprilično će vas iznenaditi lista.

Aplikacije koje zauzimaju najviše memorije

Prosječan telefon posjeduje 64 gigabajta interne memorije, dok operativni sistem zauzima oko 10 gigabajta. Oni su izračunali koja od ovih 100 aplikacija najviše zauzima prostora. Njihovo istraživanje je pokazalo da aplikacije za transport ili putovanja najviše zauzimaju prostora, kako prve tri aplikacije nisu popularne u našem regionu, nećemo nešto više pisati o njima. United Airlines zauzima 437 megabajta, 325 MB Lyft, Uber 299 MB.

Facebook je zauzeo peto mjesto sa oko 250 MB, dok iz pCloud ističu da Microsoft Teams zauzima najviše memorije kada su u pitanju aplikacije za razgovor/konferencije, čak 232 megabajta, što je mnogo više u odnosu na 82 MB koliko zauzima Zoom. Skype zauzima 111 MB. U istoj galeriji pogledajte i listu za aplikacije koje zauzimaju najviše memorije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS