• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tržište smartfona palo više od 11%: Nedostatak čipova i korona najmanje uticali na iPhone

Autor Marko Čavić

Treći kvartal na tržištu smartfona doneo je pogoršanje situacije sa čipovima i to se odrazilo i na najveći broj proizvođača.

 Tržište pametnih telefona palo 11,1% tokom 2021. Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Analitička kompanija Omdia iz Londona objavila je konačnu statistiku stanja tržišta pametnih telefona na kraju trećeg tromesečja - od jula do kraja septembra - zasnovanog na isporukama uređaja.

Kumulativni rezultat je pad od 11,1% u odnosu na isti period 2020. godine, koja se smatrala najtežom od kada smartfoni postoje.

Nedostatak čipova, ali i drugih komponenti, isprekidani lanci isporuke i proizvodnje doveli su do novog značajnog pada tržišta, koje su osjetili gotovo svi proizvođači - neki padom, a neki i zauzdanim rastom, koji je mogao da bude veći da nije bilo navedenih problema.

Posmatrajući godišnji rezultat, isporučeno je gotovo 40 miliona telefona manje, jer je isporuka sa 357,4 pala na 317,7 miliona komada ukupno.

U toj situaciji najviše je, posmatrajući godišnju statistiku, porastao iPhone tj. Apple za 22,7% (kvartalno je Apple porastao 17,6%). Apple je drugi sa 12% udjela na tržištu. Prvi je i dalje Samsung, koji je godišnje pao 14,8% (kvartalno je porastao za 20,9%). Samsung trenutno drži 23% svjetskog smartfon tržišta i prilično je siguran na vrhu. Na poslovanje Samsung kompanije najviše je uticalo širenje Covid-19 virusa u Indiji i Vijetnamu, gdje južnokorejska kompanija ima važne proizvodne linije. Treći je Xiaomi, koji je godišnji rast usporio na 2,5% (poredeći drugi i treći kvartal 2021. Xiaomi je čak imao pad od 8,6%). Xiaomi ima, takođe 12% svetskog tržišta i trenutno je broj tri, što se poklapa i sa Canalys proračunima objavljenim ranije tokom oktobra.

OPPO je svjetski broj četiri sa godišnjim rastom od 18,6%, a vivo je broj pet uz godišnji rast od osam procenata. Oba proizvođača drže oko osam posto svjetskog smartfon tržišta.

Najveći kvartalni rast (Q3 u odnosu na Q2) imao je HONOR, čak 116%, dok je godišnji rast ove kompanije 7,2% i to je dovoljno da bude broj šest, sa 4% udjela na svjetskom tržištu. HONOR je po podacima Omdia-e imao i najveći skok na Top 10 listi i sa posljednje pozicije skočio je četiri mesta unaprijed za godinu dana.

Motorola je sedma, a slijede Realme, Tecno i na 10. poziciji je Huawei, koji je imao pad i na kvartalnom i na godišnjem nivou.

Izvor: SmartLife / Omdia

Predviđanja za naredni period

Predikcije za sljedeći period su dalji rast kompanije Apple, jer je iPhone 13 serija izuzetno tražena, ali i rast kompanije HONOR u Android segmentu, koja poslije više od godinu dana na globalno tržište donosi nove telefone HONOR 50 seriju i druge, povoljnije modele.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS