• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da budete srećniji u novoj godini: Zaustavite aplikacije, birajte linkove

Autor Milan Živanović

Mnogi u novogodišnje odluke sve češće svrstavaju i onu koja se tiče trošenja vremena na internetu, u nadi da će smanjiti broj aplikacija i internet stranica koje im skreću pažnju s važnih stvari.

 Kako da budete srećniji u novoj godini: Digital detox Izvor: Smart Life/ Unsplash

Toliko smo navikli da živimo od klika do klika, da više i ne obraćamo pažnju na to koliko vremena provodimo online.

Živimo između tabova, Google dokumenata, postova na društvenim mrežama, fotografija, nasumičnih web stranica, linkova koji nas vuku sve dublje u internet bezdan.

Možda će vas zanimati

Istina, sve je više opcija i aplikacija koje obećavaju pomoć u ograničavanju vremena koje potrošimo piljeći u male i velike ekrane – digitalni detoks je postao jedan od najpopularnijih termina koji se koriste kada se razgovara o internetu.

Prema Google pretragama neke od najpopularnijih aplikacija za kontrolisanje sopstvenog online postojanja su Moment (dostupna za iOS), Flipd (za iOS i Android), Forest (za on iOS i Android), Digital Detox (za Android) i Quality Time (za Android).

Internet pregledači su zatrpani otvorenim tabovima, a korisnici sve češće pate od poremećaja pažnje, pa skaču s teme na temu, ostavljajući web stranice otvorene, ili bukmarkovane, u nadi da će im se kasnije vratiti. To se ipak rijetko dogodi.

Mnogi u novogodišnje odluke sve češće svrstavaju i onu koja se tiče trošenja vremena na internetu, u nadi da će smanjiti broj aplikacija i internet stranica koje im skreću pažnju s važnih stvari. Situacija se tokom pandemije pogoršala, budući da su se i one stvari koje su se obavljale u stvarnom svetu s korona virusom preselile na internet. Eksperti pokušavaju da pomognu, pa nude potencijalna rješenja za ublažavanje ovog problema.

Korisnicima se na primjer preporučuje da podese tajmer za mjerenje vremena koje provode na društvenim mrežama, te da aplikacije u kojima provode najviše uklone s telefona. Iako zvuči jednostavno, to ipak nije lako – mnogo je onih koji svakog dana dobiju na stotine mejlova, od kojih je tek deo važan za svakodnevni život. Zbog toga često propuste one s bitnim informacijama za posao, jer im pažnju skreću platforme kao što su Facebook i Twitter, te druge stranice i vijesti o kojima ih kreatori svakodnevno obavještavaju.

Ukoliko bi neko pokušao da otvori samo jedan tab (ili minimum koji mu je neophodan za obavljanje zadataka), sigurno je da bi osjetio veliku neudobnost i strah da propušta nešto važno (FOMO). Web stranice su postale ključne za osećaj zadovoljstva, pa mnogi besomučno otvaraju linkove u potrazi za najbržim načinom da se osjećaju dobro.

Eksperti ističu da je danas veliki pritisak da se konstantno bude u toku i u vezi s drugima, iako se to često ne uklapa u potrebe korisnika. Život komplikuju i lažne vesti, teorije zavjere, neprovjerene informacije, maliciozni linkovi i mnogo toga drugog, pa internet iskustvo sve više podsjeća na probijanje kroz neku modernu džunglu.

Korisnicima se savjetuje da naprave pauzu pre nego što kliknu na neki link, što nije lako – potrebno je neko vrijeme da se mozak navikne na manjak sadržaja. Nije rijetko da se stranice koje su ušle u svakodnevne navike nesvjesno provjeravaju, pa se osvježavaju dok prsti ne utrnu, iako se ne dešava ništa novo. Ukoliko nema pauze i korisnik uporno provjerava neku online prodavnicu, juri novi nivo u video igri, ili religiozno odgovara na svaku poruku iz grupnog četa, mozak se na to navikne, pa konstantno ponavlja obrasce koji ga vuku sve dublje i dublje.

Digital detoks
Izvor: Smart Life/ TEDx Talks

Internet građanima se preporučuje da naviju sat i sačekaju dva minuta (ili više) pre nego što kliknu na link, uđu na aplikaciju ili pokrenu omiljenu video igru. Na taj način se mozgu daje prilika da razvija nove obrasce i bude strpljiviji.

Drugi savjet je da se što više odvoje od platformi na kojima provode mnogo vremena, te da se posvete sebi, a manje tuđim mišljenjima na internetu. Društvene mreže mogu da budu korisne ukoliko se ne zloupotrebljavaju, a prevelika zavisnost često dovodi do toga da se sadržaji prate bez filtriranja, u potrazi za stalnim osjećajem „sreće“. Lijek je jednostavan – udaljite se od ekrana.

Kada se previše vremena provodi na internetu, gubi se veza s okruženjem, pa i sa sopstvenim tijelom. Da bi se problem ublažio, eksperti preporučuju da se u blizini uvijek nalazi nešto čime korisnik može da zamijeni telefon, miša ili džojstik. Na primjer loptica koja se skuplja kad se pritisne, ili činija s klikerima. Mozak se na taj način umiruje, a da nije dobio instant osećaj zadovoljstva s neke društvene mreže.

Digital detox
Izvor: Smart Life/ @CNN

Još jedan od problema je i multitasking, koji uprkos tome što je postao sastavni dio života, nije prirodan. Mozak jednostavno nije u stanju da obavlja gomilu radnji istim intenzitetom. Nije retko da se istovremeno kuca neki tekst, komunicira s prijateljima, rođacima i poznanicima na minimum pet platformi, odgovara na mejlove, juri savršeni partner na nekoj od dejting aplikacija, kupuje džemper u online prodavnici, igra video igra i gleda film, pravi selfi i sprema večera. Stručnjaci kažu – u redu, ali pokušajte da napravite pauzu između svih tih radnji.

Na kraju smo možda otkrili toplu vodu, ali je korisno da se podsjetimo s vremena na vrijeme – sve je stvar discipline. Glavni savjet je: isključite svoje uređaje koliko god je to moguće, a to nam govore već godinama. Da bi se mozak odmorio i spremio za važne zadatke, potrebni su mu mir i tišina. U tome na primjer može da pomogne iOS 15 Focus Mode koji je napravljen da umanji broj online sadržaja koji skreću pažnju. Ili bilo koja druga aplikacija, jer oni koji se u temu bolje razumiju na kraju kažu još nešto – važno je da se osjećamo dobro i kad se ništa ne dešava.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS