• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrišite ove aplikacije: Ima ih 151 i prijavljuju vas na SMS servise koji se naplaćuju

Autor Marko Nešović

Aplikacije su uklonjene sa Google Play Store, ali ne i sa vaših telefona ukoliko ste ih skinuli prije toga.

 Spisak opasnih Android aplikacija SMS servisi koji se plaćaju Izvor: SmartLife / Pexels / Sora Shimazaki

Kompanija Avast koja se bavi sajber bezbjednošću nedavno je otkrila jednu od najvećih SMS prevara koje funcionišu na zvaničnom Google Play Store u okviru više od 150 aplikacija. Avast je ovoj opasnoj kampanji dao ime UltimaSMS, jer su prvi tragovi opasnog softvera pronađeni u Ultima Keyboard 3D Pro tastaturi.

Možda će vas zanimati

Da stvar bude gora, ove aplikacije su dosad već preuzete više od 10,5 miliona puta u preko 80 zemalja sveta. Aplikacije se maskiraju u regularne alate u nekoliko kategorija aplikacija uključujući posebne tastature, QR kod skenere, alate za sređivanje fotografija i video snimaka, blokeri poziva i SMS-ova, filteri za kamere i igre.

Sve funkcionišu na isti način

Ono što je zajedničko za sve ove aplikacije je da vas poslije određenog vremena sve prijave na premijum SMS servise.

Jednom kada se instaliraju, one provjeravaju lokaciju telefona, IMEI i broj telefona kako bi odredili gdje se nalaze i koji jezik da koriste. Nakon toga, ona traže od vas broj telefona i eventualno email adrese. Te informacije se onda koriste za prijavu na premijum SMS servise, a često prođe nekoliko nedjelja ili mjeseci dok korisnici to ne primijete.

Jedan cilj

Kada vas prijave na pomenute servise, UltimaSMS aplikacije prestaju da rade ili nude više opcija za pretplatu nego što je obećano kada ste je preuzeli. Ako je i obrišete nakon toga, pretplata na SMS servise i dalje ostaje dok se ne odjavite sa nje.

Možda će vas zanimati

Avast je napravio listu ovih aplikacija i one se nalaze ispod. Svaki Android korisnik bi trebao da prođe kroz listu i da vidi da li ima ili je nekada imao neku od ovih aplikacija. Ukoliko jeste prvi korak je njihovo brisanje, a onda bi bilo pametno da kontaktirate svog operatera kako biste provjerili da li ste prijavljeni na neke dodatne servise kojih možda niste ni svjesni.

Google banovao preko 150 aplikacija
Izvor: YouTube / Triple M

Spisak aplikacija nalazi OVDE. Proverite!

Ni početak ni kraj

Nemojte misliti da je ovo prvi ili posljednji put da se ovakve stvari dešavaju, jer malver postaje sve veći problem, pa nam se čini da će antivirusni softveri uskoro postati obavezan dio svakog pametnog telefona.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS