• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta znači ikonica katanca na aplikaciji: O čemu je riječ i zašto neke aplikacije imaju tu oznaku

Autor Marko Čavić

Android korisnici pitaju se šta znači katanac pored neke aplikacije u multitasking meniju.

 katanac android aplikacija šta znači Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Korisnici novijih Android operativnih sistema, Android 9, 10, 11, pa i testeri Android 12 Developer Preview verzije nakon nekog od ažuriranja dobili su novu oznaku na nekim od aplikacija - katanac.

Katanac je posebna i relativno nova oznaka Android sistema, koja se pojavljuje na tačno određenim aplikacijama i shodno tome omogućava aplikaciji da radi u skladu s tim.

Katanac u multitasking meniju tj. meniju koji prikazuje pokrenute aplikacije u pozadini (uglavnom se taj meni zove i Recent Apps) omogućava da odmah znate koje aplikacije rade non-stop i ne zatvaraju se čak ni kada vi to kažete komadom za zatvaranje svih aplikacija.

Aplikacije sa ikonicom katanca ostaju uvijek aktivne u pozadini i ne isključuju se čak ni kada korisnik želi da rastereti RAM memoriju.

Ova ikonica pojavljuje se na nekim sistemskim aplikacijama, ali i na nekim koje korisnik sam instalira. Da bi se isključio katanac tj. aplikacija isključila svaki put kad zatvarate sve aplikacije potrebno je da u meniju u kojem pratite aktivne aplikacije u pozadini jednostavno kliknete na njegovu ikonicu i isključite ga ili da to učinite u Settings, Applications memiju.

Katanac nije loš, on čuva neke aplikacije od zatvaranja

SmartLife

Jednom kad isključite ikonicu katanca ta aplikacija će se gasiti zajedno sa svim ostalim aplikacijama kad to poželite. To znači i da ćete tu aplikaciju pokretati uvijek iznova, odnosno svaki put će se učitavati ponovo i aplikacija neće pamtiti sadržaj sa kojim je poslata u pozadinu.

Aplikacije koje obično automatski dobijaju ikonicu katanca su prodavnice Android aplikacija i igara, ali to mogu biti i fajl menadžeri, čak i društvene mreže, u zavisnosti od toga kako je podešena privatnost na uređaju korisnika.

Pored ove ikonice obično se nalazi i ikonica za deljenje ekrana na pola, kako bi se istovremeno prikazivale dvije aplikacije na jednom ekranu.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS