• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''BlackBerry'' telefoni idu u penziju

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kompanija ''BlackBerry'' koja je nekada dominirala pametnim mobilnim uređajima, nedavno je objavila da ukida ključne usluge koje podržavaju njene telefone.

 BlackBerry telefoni idu u penziju Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"BlackBerry" se kao kompanija ne gasi. Nastavlja sa radom i njen fokus će biti na "pružanju" inteligentnog bezbjednosnog softvera i usluga kompanijama i vladama širom svijeta.

Od 4. januara, telefoni više neće imati opcije pružanja usluga, što znači da će postepeno gubiti mogućnost da se pridruže mrežama, uključujući i mobilnu mrežu.

Hardver ovih telefona zasnovan na tastaturi, bio je široko prihvaćen u korporativnim postavkama, dijelom zato što su usluge koje je pružao obično prolazile preko ''BlackBerry'' servera, omogućavajući visok nivo bezbjednosti i kontrole.

To je bio jedna od onih kompanija koje su uspjele da zadrže svoje korisnike dugi niz godina, dok se na tržištu nisu pojavili ''Iphone", i ''androidi'', koji su postali dominantne platforme.

Prve interne verzije "androida" izgledale kao jeftina verzija ''BlackBerry-a''. U međuvremenu, korporativni korisnici su se zaljubili u svoje "Apple" i "Android" telefone i tražili od svojih IT odjeljenja da ih podrže.

Kompanija je pokušala da pronađe načine da izbjegne ovu situaciju tako što je omogućila licenciranje svog brenda, ali bez uspjeha. Zato i nije iznenađenje što je na kraju kompanija ''BlackBerry'' odlučila da prekine sa radom na polju mobilnih uređaja.

Kompanija je najavila da će 4. januara 2022. ukinuti različite ključne servise koji podržavaju njene mobilne uređaje.

"Od ovog datuma, uređaji koji koriste ove zastarjele usluge više neće pouzdano funkcionisati, uključujući podatke, telefonske pozive, SMS i 9-1-1 funkcionalnost", naveli su iz kompanije ''BlackBerry".

(RTS)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS