• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najnoviji podaci: Telefoni koji najviše zrače, a prodaju se i kod nas

Autor Marko Čavić

Nosimo ga u džepu dok šetamo ili smo na poslu, non-stop nam je u rukama ili na licu dok telefoniramo, a mnogi i dalje drže telefon tik uz glavu dok spavaju.

 modeli telefona koji najviče zrače Izvor: MONDO portal.

Većini današnjih korisnika telefon je nadohvat ruke tokom cijelog dana.

Neki korisnici s pravom se pitaju - ako su nam telefoni stalno toliko blizu i tokom tako dugog perioda dana, da li postoji opasnost od zračenja na duge staze?

Iako nijedno dosadašnje istraživanje nije jasno potvrdilo da zračenje telefona, koje nepobitno postoji, izaziva bilo kakve loše posljedice po zdravlje ljudi, liste telefona koji najviše zrače uvijek su bile vrlo popularne, iako se, sigurni smo, niko ne odlučuje na kupovinu telefona baš po njima.

Njemačka federalna kancelarija za zaštitu od radijacije (Bundesamt für Strahlenschutz) objavila je veliku bazu podataka o zračenju telefona u kojoj se nalaze novi i stari modeli smartfon uređaja i količina zračenja koju svaki od njih emituje. Ovo regulatorno tijelo navodi da je granična tj. dozvoljena vrijednost zračenja koju tijelo korisnika apsorbuje 0,60 W/kg. Imajući to u vidu spisak uređaja na Statista listi jasno pokazuje da telefoni s nje više nego udvostručuju tu vrijednost.

Važno je napomenuti i to da je zračenje mjereno kad je telefon prislonjen na uvo, a podsjećamo vas da telefoni najviše zrače kada uspostavljaju vezu tj. od trenutka kad pritisnete zelenu slušalicu dok ne čujete ton zvona pozvanog korisnika, pa tokom tog perioda telefon treba držati dalje od tijela i posebno glave.

Izvor: SmartLife / Statista

Količina zračenja se izračunava u broju vata po kilogramu tj. po količini zračenja koju tijelo korisnika upije.

I dok su ranije na ovoj listi dominirali telefoni kao što su iPhone 7 i iPhone 8, Apple je sa poslednjim modelima uspio da smanji nivo zračenja zbog čega njegovih telefona ovog puta na listi nema. Od ostalih telefona Sony, Motorola i OnePlus se mogu kupiti ili su se prodavali kod nas, dok se i Pixel i ZTE uređaji mogu naći i u regionu, iako zvanično nisu prisutni na regionalnom tržištu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS